Οι μολότοφ ακύρωσαν προβολή ταινίας στο Αρχαιολογικό

Οι μολότοφ ακύρωσαν προβολή ταινίας στο Αρχαιολογικό

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο σημειώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αποκορύφωμα τις ρίψεις 150 μολότοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Υστερα από μια περίοδο ύφεσης, που ακολούθησε την προφυλάκιση οκτώ νεαρών για επιθέσεις με μολότοφ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, η ένταση επέστρεψε στα Εξάρχεια. Το βράδυ της Τετάρτης, εξαιτίας των επιθέσεων κουκουλοφόρων κατά ανδρών των ΜΑΤ, διεκόπη πολιτιστική εκδήλωση στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες τα ξημερώματα ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από πέτρα στο πρόσωπο και ένας 18χρονος Αλβανός συνελήφθη.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, η κλιμάκωση του φαινομένου συνδέεται με την εκκένωση και την κατεδάφιση –με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του– κτίσματος που στέγαζε το λεγόμενο «κατειλημμένο γυμναστήριο» στον λόφο του Στρέφη. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ με θέμα τις εξελίξεις αναφορικά με το «γυμναστήριο».

Το θέμα των συγκρούσεων κουκουλοφόρων με την αστυνομία, τη νύχτα της Τετάρτης, ανέδειξε με ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Αθηνών καταγγέλλοντας ότι, εξαιτίας των επεισοδίων, διεκόπη προβολή κινηματογραφικής ταινίας στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου: «Στις 11.45 μ.μ. ακούστηκαν ήχοι εκρήξεων και φωνές προερχόμενες από την οδό Τοσίτσα, ενώ ακολούθησε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων τρέποντας τους περισσότερους από 900 θεατές της προβολής σε άτακτη φυγή. Είναι θλιβερό να πλήττονται πολιτιστικές εκδηλώσεις από τέτοια συμβάντα και να τίθενται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα και η υγεία των κατοίκων της πόλης».

Ανακοίνωση-καταγγελία για τα γεγονότα εξέδωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σύμφωνα πάντως με τη ΓΑΔΑ, οι συγκρούσεις το βράδυ της Τετάρτης δεν ήταν μεγάλης κλίμακας και έντασης. Δεν ισχύει το ίδιο για τα επεισόδια τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ξέσπασαν στη 1 π.μ. και διήρκεσαν μέχρι τις 3.30 π.μ. Από τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων στη διμοιρία στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Δέχθηκε μάρμαρο στο πρόσωπο και μεταφέρθηκε για ράμματα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Για συμμετοχή στα επεισόδια συνελήφθη ένας 18χρονος Αλβανός, ενώ οι αστυνομικοί της διμοιρίας κατέγραψαν ρίψεις πάνω από 150 μολότοφ εναντίον τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή