Στο απόγειο η γαστρονομία της Λέσβου

Στο απόγειο η γαστρονομία της Λέσβου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο απόγειό της βρίσκεται αυτές τις ημέρες η γαστρονομία της Λέσβου, με το ένα φεστιβάλ να ολοκληρώνεται και να δίνει τη σκυτάλη στο επόμενο, ώστε κάθε χωριό του τρίτου μεγαλύτερου ελληνικού νησιού να φιλεύει τους επισκέπτες του. Το Σάββατο, στο δυτικότερο μέρος του νησιού, στο Σίγρι, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου οργανώνουν εκδήλωση Λεσβιακής Γευσιγνωσίας στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Γιορτής Αγροτουρισμού 2018.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικές γεύσεις γλυκών και παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως χάχλες στον φούρνο με ντομάτα και παραδοσιακή γραβιέρα, αμυγδαλωτά και γκιουζλεμέδες φτιαγμένα από αγνά υλικά της Λέσβου από τις γυναίκες του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου. Ο γυναικείος συνεταιρισμός δημιουργεί και διαθέτει εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως γλυκά του κουταλιού –ελιά, κάστανο, καρπούζι, κυδώνι, αντζούρι, ντοματάκι, τριφτό κολοκύθι, πορτοκάλι, νεραντζάκι, κυδώνι, σταφύλι– και μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά παρασκευασμένες μαρμελάδες, κουλουράκια, αμυγδαλωτά, παστέλια αλλά και ποτά με θαυμάσια χρώματα και γεύσεις.

Επίσης, όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση μπορούν να γνωρίσουν τα μυστικά για τον παραδοσιακό τραχανά, τις χυλοπίτες αλλά και τα μακαρονάκια!

Η Λεσβιακή Γευσιγνωσία αποτελεί άτυπα τη συνέχεια του 2ου Lesvos Food Fest, που οργάνωσε ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου: διήρκεσε 11 ημέρες σε 11 διαφορετικές τοποθεσίες. Περισσότεροι από 100 εθελοντές συνέβαλαν ώστε να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα και οι παραγωγοί τους, μέσα από παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες και μαγειρέματα. Ανέδειξαν τη γαστρονομική παράδοση σε αυλές, πεζούλια, σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους και συνέβαλαν ώστε να συνδυαστεί με τις νέες γαστρονομικές τάσεις.

Οι Μολυβιάτισσες νοικοκυρές κέρασαν τους επισκέπτες ντολμαδάκια, σουγάνια, κολοκυθολούλουδα, μελιτζάνες γεμιστές με λιαστό χταποδάκι και ούζο στις αυλές τους. Το Σάββατο το απόγευμα οι Πετριανές έκαναν μαθήματα ζαχαροπλαστικής με παραδοσιακά γλυκά πλατζέντα, δίπλες, αμυγδαλωτά και γαμήλιο μπακλαβά. Το κοινό με τους χάρτες ανά χείρας βόλταρε στα σοκάκια της Πέτρας και του Μολύβου και δοκίμασε τα κεράσματα, ενώ παρακολούθησε τον τρόπο παρασκευής των συνταγών.

Παιδάκια 6 έως 12 ετών έμαθαν παρέα με τη ΜΚΟ «Μπορούμε» πώς να μη σπαταλάμε φαγητό. Μαγείρεψαν, επίσης, «μαμαλέλια» από τη ζύμη που περίσσεψε από τον Κωστή Κωστάκη, ο οποίος έφτιαξε ομελέτα με αβγά, ανθότυρο και φρέσκο βούτυρο. Η Νικολέτα Μακρυωνίτου σύστησε τα υπέροχα κρασιά του Β. Αιγαίου από Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο. Ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα από τον Μανταμάδο παρουσίασε τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα της Λέσβου.

Ιδιαίτερη αίσθηση άφησε η έκθεση των «Νόστιμων προορισμών». Στο πρόσφατα ανακαινισμένο οθωμανικό χαμάμ του Μολύβου παρουσιάστηκαν τα βότανα της Λέσβου σε συνδυασμό με το αλάτι της και τη διαδικασία παραγωγής του στις αλυκές Καλλονής, που είναι από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Μεσογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή