Η μυστική αποστολή των Γάλλων στην Αθήνα

Η μυστική αποστολή των Γάλλων στην Αθήνα

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημέρι της 16ης Μαρτίου 2017 τα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν ένα έκτακτο γεγονός: «Εκρηξη παγιδευμένου φακέλου στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι τραυματίζει γυναίκα υπάλληλο». Η είδηση αναμεταδόθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ και άμεσα στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ και στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σήμανε συναγερμός. Μόλις ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα εξάλλου, ένα δέμα-βόμβα με εικονικό αποστολέα τον Aδωνι Γεωργιάδη και παραλήπτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εντοπιστεί και εξουδετερωθεί από τη γερμανική αστυνομία και την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Δηλώσεις για το συμβάν έκανε ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Καντότ (χαρακτήρισε τον μηχανισμό «μεγάλο πυροτέχνημα»), ενώ το γραφείο του γενικού εισαγγελέα διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατική δράση. Ενάμιση χρόνο μετά ο φάκελος της υπόθεσης όχι μόνο παραμένει ανοικτός αλλά, όπως αποκαλύπτει η «Κ», πριν από μερικές μέρες Γάλλοι ανακριτές και αστυνομικοί επισκέφθηκαν υπό άκρα μυστικότητα την Αθήνα και είχαν επαφές με Eλληνες ομολόγους τους. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η πιθανή σύνδεση της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι με Ελληνες αναρχικούς, που βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού.

Την 28η Οκτωβρίου 2017 η Αντιτρομοκρατική συνέλαβε έξω από το κρησφύγετό του στον Αγιο Παντελεήμονα τον 30χρονο Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου ως το άτομο που την άνοιξη του 2017 είχε κατασκευάσει και στείλει τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα σε οκτώ Eυρωπαίους αξιωματούχους και τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο. Ενώ ταυτοποιήθηκε ως ο αποστολέας του εκρηκτικού μηχανισμού στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο 30χρονος αναρχικός δεν έχει μέχρι σήμερα συσχετιστεί με τη βόμβα που εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Ο παγιδευμένος φάκελος με παραλήπτη τον Γερμανό πρώην υπουργό εντοπίστηκε έγκαιρα από την ασφάλεια του υπουργείου και απενεργοποιήθηκε πριν εκραγεί. Στάλθηκε ακέραιος στα εγκληματολογικά εργαστήρια όπου οι Γερμανοί απομόνωσαν DNA, που φέρεται να ανήκει στον Γιαγτζόγλου. Δεν συνέβη το ίδιο στην περίπτωση του ΔΝΤ. Ο μηχανισμός πυροδοτήθηκε, το δέμα διαλύθηκε σε μικρά κομμάτια και μέχρι σήμερα οι Γάλλοι αστυνομικοί δεν έχουν ανιχνεύσει γενετικό υλικό στα υπολείμματά του.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ», στις 18 Ιουνίου έφθασαν στην Αθήνα οκτώ Γάλλοι αξιωματούχοι και είχαν συναντήσεις με Eλληνες ανακριτές και αστυνομικούς αναφορικά με την υπόθεση. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν Γαλλίδα ανακρίτρια, που προΐσταται της έρευνας, ενώ μαζί της βρίσκονταν στελέχη της γαλλικής αστυνομίας. Είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Eλληνα εφέτη ανακριτή, ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, καθώς και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής. Καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας υποστήριξε ότι από τη διερεύνηση των ευρημάτων έχουν προκύψει σημαντικές ομοιότητες στα τεχνικά χαρακτηριστικά των εκρηκτικών μηχανισμών (π.χ. συνδεσμολογία) που βρέθηκαν σε Παρίσι, Βερολίνο και Αθήνα. Είπε ακόμα ότι πρώτες ύλες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στα χτυπήματα βρέθηκαν στα σακίδια που μετέφερε ο Γιαγτζόγλου, τη στιγμή της σύλληψής του.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο ο νεαρός αναρχικός να κατηγορηθεί ως το άτομο που προμήθευσε με τις πρώτες ύλες τον –άγνωστο– αποστολέα του δέματος-βόμβα στο ΔΝΤ. Επιπλέον, υπήρξε η σκέψη ο Γιαγτζόγλου να εξεταστεί από τη Γαλλίδα ανακρίτρια στο πλαίσιο και της νέας οδηγίας περί της «ευρωπαϊκής εντολής έρευνας», που παρέχει σε ξένες υπηρεσίες μεγαλύτερα περιθώρια έρευνας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τελικά, τίποτα από τα δύο δεν προκρίθηκε. Η δίωξή του από τους Γάλλους για προμήθεια εκρηκτικών κρίθηκε «ανίσχυρη», με δεδομένο ότι στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ βαρύτερες κατηγορίες, ενώ η εξέτασή του από τη Γαλλίδα ανακρίτρια πήρε παράταση για το μέλλον. Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών αντάλλαξαν πληροφορίες για τα συμπεράσματα των ερευνών σε Αθήνα και Παρίσι και συμφώνησαν σε μια σειρά από ενέργειες με απώτερο στόχο τη διασύνδεση –εάν αυτό καταστεί εφικτό– του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου με την έκρηξη στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη διάρκεια της έρευνας που ακολούθησε τη σύλληψη του 30χρονου αναρχικού, τον περασμένο Οκτώβριο, αστυνομικοί εντόπισαν στο κρησφύγετό του στην οδό Αλκαμένους ένα ζευγάρι κλειδιά, που όπως και τα υπόλοιπα ευρήματα στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση. Εκεί, διαπιστώθηκε ότι τα κλειδιά είναι όμοια με έξι ακόμα ζευγάρια κλειδιών που είχαν βρεθεί μέσα σε καφέ φάκελο με ένδειξη «Αγιος Παντελεήμονας» στο κρησφύγετο που διατηρούσε η Πόλα Ρούπα, στην Ηλιούπολη. Για τους αστυνομικούς, το εύρημα αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα που συνδέει τον Γιαγτζόγλου με την καταδικασμένη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Ρούπα.

Εξάλλου, είναι ήδη γνωστό ότι η ΕΛ.ΑΣ. «διέκρινε» τον γραφικό χαρακτήρα της στην πλαστή ταυτότητα που χρησιμοποιούσε ο 30χρονος υπόδικος, το διάστημα πριν από τη σύλληψή του. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι ο νεαρός θα συνέδραμε το σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό του Νίκου Μαζιώτη και τεσσάρων μελών της «Συνωμοσίας» το 2015. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι Ρούπα, Γιαγτζόγλου, καθώς και οι πέντε δραπέτες θα εφοδιάζονταν ο καθένας με ένα σετ κλειδιών, που θα τους εξασφάλιζαν πρόσβαση σε κρησφύγετο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Και νέες απολογίες για το «τρομο-ταμείο»

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εξελίξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και στην υπόθεση του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου». Πρόκειται για την έρευνα που αφορά στις καταθέσεις μικροποσών σε λογαριασμό που είχε ανοίξει ο 30χρονος Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, υπόδικος για την υπόθεση των παγιδευμένων δεμάτων, χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα με στοιχεία «Χρήστος Παναγιωτόπουλος».

Την περασμένη εβδομάδα οδηγήθηκε ενώπιον του εφέτη ανακριτή 23χρονος φαντάρος της ΕΛΔΥΚ, που συνελήφθη αρχές Ιουλίου στη Λευκωσία δυνάμει εντάλματος σύλληψης των ελληνικών δικαστικών αρχών. Από την άρση τραπεζικού απορρήτου είχε προκύψει ότι ο συλληφθείς είχε καταθέσει 50 ευρώ στον λογαριασμό που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο νεαρός φέρεται να κατονόμασε το άτομο που του είχε υποδείξει να καταθέσει χρήματα στον «ύποπτο» λογαριασμό και μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος. Λόγω αυτής της εξέλιξης εκλήθη –τυπικά– σε συμπληρωματική απολογία ο 33χρονος Ελληνας ποινικός, που φέρεται ως ο διαχειριστής του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου». Ενώπιον του ανακριτή επανέλαβε όσα είχε καταθέσει στην αρχική απολογία του και επέστρεψε στον Κορυδαλλό, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης για ληστείες.

Η πρώτη απολογία

Οπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η «Κ», ο 33χρονος στην πρώτη του απολογία είχε υποστηρίξει ότι οι καταθέσεις στον κρυφό λογαριασμό έγιναν για τις ανάγκες ενός Σύρου δραπέτη των φυλακών Κορυδαλλού και όχι για τη χρηματοδότηση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Τον ίδιο ισχυρισμό είχε προβάλει ενώπιον του ανακριτή και ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου. Απολογούμενος την 11η Ιουνίου είχε πει ότι έφτιαξε τον λογαριασμό προκειμένου να βοηθήσει Σύρο δραπέτη που είχε γνωρίσει τον Αύγουστο του 2017 στα Εξάρχεια. «Ηθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του στη Συρία για να βρει την οικογένειά του που βρισκόταν σε κίνδυνο από τους τζιχαντιστές του ISIS», είχε καταθέσει στο υπόμνημά του και συμπλήρωσε ότι ο Σύρος, μετά την απόδρασή του, «έπαιρνε τηλέφωνα στη φυλακή και ζητούσε να του στείλουν λεφτά στο όνομα της πλαστής μου ταυτότητας, αφού αυτός δεν είχε χαρτιά για να τα παραλάβει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή