«Μήνυμα» διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας μέσω… Παναγίας Τήνου

«Μήνυμα» διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας μέσω… Παναγίας Τήνου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικά μηνύματα, τα οποία αντανακλώνται και στο εσωτερικό πεδίο της Εκκλησίας της Ελλάδος, φέρεται να αποδίδονται στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δικαιώθηκε η πολιτεία και ο δήμαρχος Τήνου έναντι του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β΄. Στο επίκεντρο της διελκυστίνδας είναι το ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου (Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου – ΠΙΙΕΤ).

Ειδικότερα, σήμερα έχουν προγραμματιστεί εκλογές για την ανάδειξη νέας διοικούσας επιτροπής στο ΠΙΙΕΤ, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα μετά την 30ή Οκτωβρίου. Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ όταν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο επέστρεψε το ΠΙΙΕΤ στο προ του 2014 καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις το 2014 ο ex officio πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, μητροπολίτης Σύρου και Τήνου, απέκτησε δικαίωμα ψήφου στην εκλογή για τις δύο θέσεις αντιπροέδρου και γραμματέα στο ΠΙΙΕΤ. Η πλευρά του δήμου υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι έτσι ενισχύεται η θέση της Εκκλησίας, καθιστώντας ουσιαστικά το ΠΙΙΕΤ εκκλησιαστικό ίδρυμα. Στις 26/2/2018 ο νυν υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανέτρεψε τους νόμους του 2014 και προέβλεψε τη λήξη της θητείας της διοικούσας επιτροπής, προβλέποντας νέες εκλογές.

Κατόπιν, προσέφυγαν στο ΣτΕ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και δύο μέλη της διοικούσας επιτροπής, οι οποίοι εξελέγησαν κατά τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν τη 10η Δεκεμβρίου 2017 και είχαν θητεία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η πρόωρη κατάργησή τους είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία.  Ο νομικός του Δήμου Τήνου Γιάννης Αλαβάνος, μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ (συγκεκριμένα του Τμήματος Αναστολών) που όρισε τη διενέργεια εκλογών, ιστορική, πόσο μάλλον που έως τώρα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που το ΣτΕ δεν κάνει δεκτή θέση της Εκκλησίας.

Ευρύτερα, το θέμα συνδέεται εμμέσως και με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας.

Εκκλησιαστική πηγή μιλώντας στην «Κ» έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση του ΠΙΙΕΤ λέγοντας ότι δεν νοείται διαχωρισμός όταν η πολιτεία επιλέγει να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έσοδα ενός εκκλησιαστικού ιδρύματος. Ιδιαίτερη πτυχή του ζητήματος είναι ο δήμαρχος Τήνου Ιωάννης Σιώτος που πρόσκειται στη Ν.Δ., αλλά στο θέμα συντάσσεται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Επανασυνδέεται το νήμα με μία παράδοση που κανείς δεν τόλμησε να διαταράξει πλην της χούντας», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Σιώτος.

Η κίνηση της κυβέρνησης ερμηνεύεται και ως αντίπραξη στην παρουσία του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου στο συλλαλητήριο του περασμένου Φεβρουαρίου για το «Μακεδονικό». Ο κ. Δωρόθεος ήταν ο πρώτος ομιλητής, εκπροσωπώντας την Εκκλησία. Πολλοί θεώρησαν τη συγκυρία ως μία ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση του σε μία πιθανή κούρσα διαδοχής στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Με την απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ότι ο κ. Δωρόθεος υπέστη ήττα, και όχι μόνο δικαστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή