Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/07/2018)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγές λόγω των υψηλών αντικειμενικών αξιών

Η επιδερμική προσέγγιση του οικονομικού επιτελείου στην αναθεώρηση του συστήματος αντικειμενικών αξιών, με την αλλαγή μόνο των τιμών ζώνης, είναι πιθανό να γεννήσει νέες παρενέργειες, πέραν των προφανών στρεβλώσεων στη φορολόγηση των ακινήτων, που τις θεωρούμε πλέον δεδομένες…

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν εκτιμητές ακινήτων, το γεγονός ότι δεν διαφοροποιήθηκαν καθόλου οι συντελεστές εμπορικότητας, οι οποίοι παραμένουν «κολλημένοι» στις εποχές προ κρίσης και ως εκ τούτου είναι πλέον πολύ υψηλοί σε σχέση με την εμπορικότητα της εκάστοτε περιοχής, αναμένεται να οδηγήσει σε μπαράζ προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με νομικούς συμβούλους, μια τέτοια κίνηση συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη αδικία, καθώς υπερφορολογούνται καταστήματα και οικόπεδα σε περίπτωση μεταβίβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση την οδό Ερμού και ορισμένες ακόμα σημαντικές εμπορικές «πιάτσες» σε Κολωνάκι, Κηφισιά και Γλυφάδα, στις υπόλοιπες περιοχές με υψηλή συγκέντρωση καταστημάτων, οι αξίες και η εμπορικότητα έχουν κατρακυλήσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να κρίνονται πλέον υπερβολικές.

Φοροδιαφυγή δείχνουν οι διασταυρώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διασταύρωση από τις φορολογικές αρχές των εισοδημάτων και των καταθέσεων Ελλήνων που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό. Σε έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή η φορολογική διοίκηση, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης τονίζεται ότι η διενέργεια της πρώτης ανταλλαγής πληροφοριών πραγματοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Οκτώβριο του 2017, για πληροφορίες σχετικές με το έτος 2016. Κατά το τρέχον έτος η ανταλλαγή συνεχίστηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών του ΟΟΣΑ αλλά και των σχετικών διμερών Συμφωνιών Αρμοδίων Αρχών ή Συμφωνιών που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τρίτες χώρες.

Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία των στοιχείων καθώς και η διαδικασία ταυτοποίησης και αξιολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, που αναφέρονται στα στοιχεία που παρελήφθησαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν φοροδιαφυγή. Ωστόσο, θα γίνει και επανέλεγχος.

Απίθανη η υποβολή προσφορών για την Εγνατία εντός του 2018

Για τον Σεπτέμβριο μετατέθηκε η υποβολή των σχολίων των ενδιαφερομένων επενδυτών για το σχέδιο αξιοποίησης της Εγνατίας Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι από τους επτά ενδιαφερόμενους ζήτησαν την αναβολή και τελικά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έδωσε την αιτούμενη παράταση. Ούτως ή άλλως, η κατάρτιση της σχετικής σύμβασης θα αργήσει να γίνει, με δεδομένα τα εμπόδια που είχαν τοποθετηθεί στη σχετική διαδικασία, κυρίως από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών. Συνεπώς μια υποβολή προσφορών θεωρείται απίθανο να συμβεί μέσα στο 2018, ενώ ο στόχος του κλεισίματος μιας συμφωνίας για την Εγνατία Οδό έως το τέλος του 2019, πλέον θεωρείται ιδιαίτερα ρευστός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή