Ο Ελληνας πρέσβης στον Καναδά μιλάει στην «Κ»: Σε ετοιμότητα να προσφέρουμε κάθε βοήθεια

Ο Ελληνας πρέσβης στον Καναδά μιλάει στην «Κ»: Σε ετοιμότητα να προσφέρουμε κάθε βοήθεια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικές στιγμές έζησε το βράδυ της Κυριακής η ελληνική συνοικία του Τορόντο στον Καναδά, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας ακόμη δώδεκα, μεταξύ των οποίων και ένα ανήλικο κορίτσι, το οποίο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο δράστης έπεσε νεκρός ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς.

Ο Έλληνας πρέσβης στον Καναδά κ. Δημήτρης Αζεμόπουλος, μιλώντας στην «Κ», τονίζει πως οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις καναδικές έχοντας την πλήρη εικόνα της περιοχής.

Οπως αποκάλυψε μάλιστα και ο ίδιος μόλις λίγες ώρες πριν σημειωθεί το τραγικό συμβάν βρισκόταν με την οικογένειά του και φίλους στη συγκεκριμένη περιοχή. Κατά την επιστροφή του από το Τορόντο στην Οττάβα και ενώ βρισκόταν στο τρένο πληροφορήθηκε το γεγονός και έκτοτε βρίσκεται στο γραφείο του. Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, σημειώνει στην «Κ», η ελληνική πρεσβεία ήταν έτοιμη να παράσχει βοήθεια, δίπλα σε εκείνους που χρειάστηκαν τη συνδρομή της. «Νυχθημερόν για όσο χρειαστεί», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αζεμόπουλος.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως ο κ. Αζεμόπουλος ο οποίος είναι πρέσβης στην Οττάβα από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ένας Έλληνας που γνωρίζει όσο λίγοι τον Καναδά ενώ από τον Φεβρουάριο του 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2014 είχε υπηρετήσει ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Τορόντο.

«Πρόκειται για οικογενειακή περιοχή, αμιγώς ελληνική», σημειώνει. «Ακόμη και οι πινακίδες στους δρόμους είναι γραμμένες στα ελληνικά. Υπάρχουν μόνιμες Ελληνικές και Καναδικές σημαίες στους δρόμους. Σε παρακείμενες οδούς, με τον τόπο του συμβάντος, υπάρχουν δύο ορθόδοξες εκκλησίες, η Αγία Ειρήνη και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Είναι γειτονιά την οποία αγαπά πολύ ο Καναδάς, με χιλιάδες τουρίστες. Τηρούνται ευλαβικά όλες οι παραδόσεις της χώρας μας. Εδώ γίνονται δύο παρελάσεις τον χρόνο, όπως στην Ελλάδα και καταθέτουμε στεφάνι στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Εδώ, διοργανώνεται και το Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο κάθε χρόνο σημειώνει τεράστια επιτυχία συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμου». Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, από το Ελληνικό Φεστιβάλ περνούν πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ενώ η ελληνική παροικία του Τορόντο το 2017 ήταν η τρίτη μεγαλύτερη της ελληνικής διασποράς.

Ο πρέσβης, τέλος, επισημαίνει πως ευτυχώς το συμβάν δεν σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, καθώς εκτιμά πως θα υπήρχαν ακόμη πιο δυσάρεστες συνέπειες, δεδομένου ότι στον συγκεκριμένο δρόμο (σ.σ. Ντάνφορθ) 3,3 χιλιομέτρων περπατούν χιλιάδες τουρίστες. Διευκρινίζει ακόμη πως μέχρι αυτή τη στιγμή από τις καναδικές αρχές δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες και τοποθετεί το τραγικό συμβάν μεταξύ μιας σειράς περιστατικών ένοπλης βίας που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή