Πόλεμος λέξεων μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ

Πόλεμος λέξεων μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνή ανησυχία προκαλεί η έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με «συνέπειες, τις οποίες ελάχιστοι έχουν υποστεί στη διάρκεια της Ιστορίας», απαντώντας στην αναφορά του Ιρανού ομολόγου του Χασάν Ροχανί περί «μητέρας όλων των πολέμων». Το σχετικό tweet του Τραμπ, το οποίο εξήρε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «για τη σθεναρή στάση του», ήταν γραμμένο με κεφαλαία γράμματα για περισσότερη έμφαση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν «φοβάται» να επιβάλει κυρώσεις «στο ανώτατο επίπεδο» στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο αποτελεί «εφιάλτη για τον ιρανικό λαό» και δρα σαν «μαφία», διεμήνυσε επίσης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον μελών της ιρανικής διασποράς στην Καλιφόρνια, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θέλει όλες οι χώρες να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου «σχεδόν στο μηδέν» μέχρι την 4η Νοεμβρίου και πρόσθεσε πως εάν δεν το κάνουν, θα εκτεθούν στον κίνδυνο να υποστούν αμερικανικές κυρώσεις. Η Τεχεράνη χαρακτήρισε ανάμειξη στις ιρανικές υποθέσεις την ομιλία Πομπέο. «Αυτού του είδους οι πολιτικές θα συσπειρώσουν τους Ιρανούς, που θα αντιμετωπίσουν συνωμοσίες κατά της χώρας», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπραχράμ Κασεμί. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε αυτοσυγκράτηση και «ρητορικό αφοπλισμό» από αμφότερες τις πλευρές.

Προπαγάνδα

Ιρανός πολιτικός αναλυτής υποβάθμισε πάντως τον «πόλεμο» ανακοινώσεων, κάνοντας λόγο για τη θύελλα πριν από την ηρεμία και παρομοιάζοντας την όξυνση με την ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΗΠΑ – Βορείου Κορέας. Σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Σεέντ Λεϊλάζ ανέφερε πως δεν ανησυχεί για τις δηλώσεις και τα tweets, που διαδραματίζουν περισσότερο ρόλο προπαγάνδας για εσωτερική κατανάλωση. «Ούτε το Ιράν ούτε κάποια άλλη χώρα ενδιαφέρονται να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή», εκτίμησε χαρακτηριστικά. Για ψυχολογικό πόλεμο έκανε λόγο ο επικεφαλής της εθελοντικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Γκολάμ Χουσεΐν Γκεϊμπαρβάρ, προβλέποντας ότι ο Τραμπ «δεν θα τολμήσει» να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν. Τέλος, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA χαρακτήρισε το tweet του Τραμπ «παθητική αντίδραση» στην ομιλία του προέδρου Χασάν Ροχανί.

«Δεν είμαστε πλέον μια χώρα που θα ανεχθεί τις παράφρονες δηλώσεις σου για τη βία και τον θάνατο», έγραψε στο επίμαχο tweet ο Τραμπ. «Πρόσεχε καλά!», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στην ανάρτησή του. Είχε προηγηθεί η αποστροφή του Ροχανί ότι εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν, αυτή θα είναι «η μητέρα όλων των πολέμων», αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικρατήσει η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή