Ανείπωτη τραγωδία στην Αττική

Ανείπωτη τραγωδία στην Αττική

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αττική βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία. Τα παράλληλα μέτωπα που άνοιξαν από χθες το μεσημέρι σε διάστημα λίγων ωρών σε Κινέτα, Πεντέλη και Κάλαμο Αττικής, με «αρωγούς» τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και τις ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης, προκάλεσαν τεράστια καταστροφή. Εως τις πρώτες πρωινές ώρες είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος 20 ανθρώπων. Περισσότεροι από 60 τραυματίες μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομεία της Αττικής. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές και σε σπίτια.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία όπου βρισκόταν, ενώ αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση των πολλαπλών πύρινων μετώπων, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε τις περιφέρειες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για διεθνή συνδρομή εναέριων και επίγειων μέσων. Στην ενημέρωση του πρωθυπουργού σε σύσκεψη που έγινε αργά χθες το βράδυ, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας ανέφεραν ότι η φωτιά έφτασε μέσα σε δύο ώρες από το Νταού Πεντέλης στο λιμάνι της Ραφήνας. Οπως είπαν, δύο ελικόπτερα είχαν ήδη κάνει ρίψεις νερού προτού φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις, όμως άνεμοι 9 μποφόρ (με ριπές που έφταναν τα 11 μποφόρ) προκάλεσαν τη γρήγορη μετάδοση της φωτιάς.

Ειδικότερα, οι ισχυροί άνεμοι, το εύφλεκτο πευκόδασος και η διάσπαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής επέτρεψαν στις πρώτες μεγάλες φωτιές του φετινού καλοκαιριού να μαίνονται ανεξέλεγκτες επί ώρες κυκλώνοντας οικισμούς, καίγοντας δεκάδες κατοικίες και αυτοκίνητα, αναγκάζοντας πολίτες να καταφύγουν σε παραλίες, αλλά και μέσα στη θάλασσα, για να γλιτώσουν. Κάποιους τους παρέσυρε το ρεύμα και διασώθηκαν μέσα στη νύχτα από επιβατηγά πλοία και ψαροκάικα που τους μετέφεραν στην πλησιέστερη ακτή.

Επιστρατεύτηκαν μέχρι και η φρεγάτα «Ελλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του Πολεμικού Ναυτικού για να απεγκλωβίσουν όσους βρίσκονταν στις παραλίες. Μέχρι αργά χθες, 120 κάτοικοι και παραθεριστές είχαν παραληφθεί από τρεις παραλίες στο Μάτι. Το Λιμενικό Σώμα με ναυαγοσωστικό σκάφος μαζί με ελικόπτερο του Π.Ν. προσπαθούσαν να εντοπίσουν αργά το βράδυ στη βόρεια Ραφήνα δέκα αγνοούμενους Δανούς τουρίστες, οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί σε φουσκωτή λέμβο για να διαφύγουν τη φωτιά. Το Λιμενικό ενημερώθηκε για το συμβάν μέσω Δανίας, όπου είχαν τηλεφωνήσει οι αγνοούμενοι για να ενημερώσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Επειτα από μία ώρα αναζήτησης δύο από τους δέκα Δανούς, μαζί με άλλους επτά Ελληνες, βρέθηκαν στη θάλασσα από επιβατηγό πλοίο τρία ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της Ραφήνας.

Από νωρίς χθες εκκενώθηκαν ο Νέος Βουτζάς, τρεις οικισμοί στην Κινέτα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Αγ. Ανδρέα και Ζούμπερι και απομακρύνθηκαν 621 παιδιά από κατασκηνώσεις. Η Πυροσβεστική δεχόταν διαρκώς κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών, ενώ 11 από τους τραυματίες παρέμεναν διασωληνωμένοι. Οι φλόγες έφτασαν στις γραμμές του προαστιακού σιδηροδρόμου και στην Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου διακόπτοντας την κυκλοφορία.

Οπως ανακοίνωσε χθες βράδυ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη υποβλήθηκε από την Ελλάδα αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας για συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα. Η Ισπανία θα στείλει δύο αεροσκάφη, αλλά οι υπόλοιπες χώρες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν καθώς υπάρχει αντίστοιχο αίτημα από τη Σουηδία για 80 μέσα.

Στον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας οι περιοχές που τελικά επλήγησαν είχαν επισημανθεί από την προηγούμενη ημέρα με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της «πολύ υψηλής επικινδυνότητας». Η πρώτη δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.03 στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Ορη, ΒΔ της Κινέτας.

Αρχικά προσέγγισαν το σημείο 35 πυροσβέστες και στην πορεία ξεπέρασαν τους 150 με ενισχύσεις που κατέφθαναν από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το δεύτερο σήμα για δασική πυρκαγιά στην Καλλιτεχνούπολη έφτασε στην Πυροσβεστική στις 16.57. Ακολούθησε ενημέρωση για τρίτο μέτωπο, στις 18.52 στο Πανόραμα Αγίων Αποστόλων Καλάμου. Το ίδιο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκαν και τρεις πυρκαγιές στον νομό Κορινθίας. Αργά το βράδυ, δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα στην Αττική, αλλά διάσπαρτες σε σπίτια σε Νέα Μάκρη και Ραφήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή