Ο σωματοφύλακας «στοιχειώνει» τον Μακρόν

Ο σωματοφύλακας «στοιχειώνει» τον Μακρόν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έναυσμα για εκ βάθρων ανασχηματισμό του έμψυχου δυναμικού στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων έδωσε στον Εμανουέλ Μακρόν η υπόθεση του Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην συνεργάτη του, ο οποίος εμφανίστηκε σε βίντεο να χτυπάει διαδηλωτές την Πρωτομαγιά στο Παρίσι. Σε χθεσινή κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, δήλωσε ότι ενημερώθηκε την επομένη των γεγονότων από το επιτελείο του για την ύπαρξη του βίντεο. «Μετά την επιστροφή μου, το απόγευμα (σ.σ.: στις 2 Μαΐου), από τις καθημερινές μας συσκέψεις, ο διευθυντής και ο αρχηγός του επιτελείου μου με ενημέρωσαν για την ύπαρξη ενός βίντεο», δήλωσε ο Κολόμπ.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις πράξεις του κ. Μπεναλά», δήλωσε ενώπιον της επιτροπής, η οποία μετατράπηκε για την περίσταση σε επιτροπή έρευνας. Η μετατροπή αυτή δείχνει από μόνη της τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Ο υπουργός καλείται να δώσει απαντήσεις σε πολλά ευαίσθητα ερωτήματα, την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις για την παραίτησή του, όπως και οι κατηγορίες για «συγκάλυψη» που διατυπώνονται κατά της γαλλικής προεδρίας. Γιατί ο υπ’ αριθμόν 2 της κυβέρνησης δεν αντέδρασε νωρίτερα και αυτό έγινε μόνο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης στον Τύπο; Ο Μπεναλά είχε τιμωρηθεί, τιθέμενος σε διαθεσιμότητα για μόλις δύο εβδομάδες, αλλά φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι συνέχισε να συνοδεύει τον Μακρόν σε επίσημες επισκέψεις. Η εφημερίδα Le Monde έγραψε ότι μετά την τιμωρία τού διατέθηκαν πολυτελές διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στον Σηκουάνα, υπηρεσιακό αυτοκίνητο και σοφέρ. Το Σάββατο επρόκειτο να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του Μίριαμ, σε προάστιο του Παρισιού, αλλά υποχρεώθηκε να ματαιώσει τον γάμο. Περίπου 50 καλεσμένοι είχαν προσκληθεί σε δεξίωση σε εστιατόριο στο κομψό 16ο διαμέρισμα. Ο Μακρόν και η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας δεν επρόκειτο να παραστούν στην τελετή, αλλά πολλά μέλη του προεδρικού επιτελείου αναμενόταν να συμμετάσχουν. Αντ’ αυτού ο Μπεναλά βρέθηκε να ανακρίνεται από την αστυνομία, ενώ το σπίτι του ερευνάται εξονυχιστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή