Μείωση κονδυλίων ΕΣΠΑ για παιδικούς σταθμούς

Μείωση κονδυλίων ΕΣΠΑ για παιδικούς σταθμούς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα και αύριο μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις οι γονείς των οποίων τα παιδιά δεν επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) για τους παιδικούς σταθμούς, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η αρχική χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 205 εκατομμύρια ευρώ, όσο ήταν αρχικά και την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, φέτος θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό της εθνικής χρηματοδότησης, καθώς τα κοινοτικά κονδύλια περιορίζονται.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΕΤΑΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να διατεθούν 137.707.642 εκατ. ευρώ, από 132 εκατ. τα οποία είχαν διατεθεί πέρυσι. Με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα καλυφθούν 67.292.158 εκατ., ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 73 εκατ. ευρώ. Πάντως, πέρυσι, τελικά διατέθηκαν συνολικά 216 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των vouchers για δωρεάν «φοίτηση» σε παιδικούς σταθμούς, ενώ φέτος η χρηματοδότηση εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Αυξημένος αναμένεται να είναι και ο αριθμός των παιδιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα φέτος. Από 106.000 πέρυσι υπολογίζεται ότι τη φετινή χρονιά θα φτάσουν συνολικά στα 110.000 παιδιά.

Τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς έχουν αναρτηθεί και οι αιτούντες μπορούν να εντοπίσουν τους κωδικούς των παιδιών στην ιστοσελίδα www.eetaa.gr/index.php? tag=paidikoi_2018_goneis_prosorina. Στις 29 Ιουλίου αναμένεται να εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα του προγράμματος. Η εγγραφή των παιδιών στις δομές θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Ιουλίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Οσα voucher δεν θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν οι γονείς, θα κατανεμηθούν τέλος Σεπτεμβρίου στα παιδιά τα οποία βρίσκονται στις επόμενες θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Οσα παιδιά δεν επιλεγούν ως δικαιούχοι του voucher δεν αποκλείονται από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί να καταβάλουν κάποιο αντίτιμο ανάλογα τον δήμο όπου μένουν και με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο, προτεραιότητα έχουν τα παιδιά που επιλέχθηκαν και θα λάβουν το voucher της επιχορήγησης, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα παιδιά να μη γίνουν ενδεχομένως δεκτά στις δομές που θα ήθελαν ή να χρειαστεί να περιμένουν τον Οκτώβριο προκειμένου να μάθουν σε ποιον παιδικό σταθμό θα γίνουν δεκτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή