Καμία εξάρτηση από Αμερική, λέει το 55% των Γερμανών

Καμία εξάρτηση από Αμερική, λέει το 55% των Γερμανών

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μισοί και πλέον Γερμανοί (ποσοστό 55%) θεωρούν ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε χθες το «φως της δημοσιότητας», δύο εβδομάδες μετά τις έμμεσες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση από το ΝΑΤΟ. Μόλις το 37% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Αυτό προκύπτει από την ενδιαφέρουσα έρευνα του Ινστιτούτου Φόρσα.

Η δημοσκόπηση αναδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στις περιοχές της ανατολικής και της δυτικής Γερμανίας, που διατηρούν ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ. Στις ανατολικές περιοχές, το 60% θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται την Ουάσιγκτον και στις δυτικές το 55%. Ο Τραμπ έθεσε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους συμμάχους, στις 12 Ιουλίου, προειδοποιώντας τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αποσύρουν την υποστήριξή τους εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Απευθυνόμενος προς την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας, αφού υποστηρίζει τον αγωγό φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας. Το 84% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα σχόλια αυτά του Τραμπ είναι τελείως παράλογα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ το 92% θεωρεί ύποπτα τα κίνητρα του Αμερικανού προέδρου με στόχο την προώθηση της πώλησης υγροποιημένου αερίου στην Ευρώπη και τη Γερμανία. Τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την κατασκευή του Nord Stream 2, διότι θα προσφέρει περισσότερο αξιόπιστες πηγές τροφοδοσίας της Γερμανίας σε φυσικό αέριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή