Μικρή βελτίωση στα ευρυζωνικά δίκτυα διαπιστώνει η ΕΕΤΤ

Μικρή βελτίωση στα ευρυζωνικά δίκτυα διαπιστώνει η ΕΕΤΤ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακές βελτιώσεις στην απόδοση των σταθερών ευρυζωνικών δικτύων των παρόχων εντοπίζει η ετήσια έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μέσα στο 2017-18. Η έκθεση σημειώνει βελτιώσεις στην ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων από 10% έως 25%, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει την αύξηση των καθυστερήσεων στην απόκριση (RTT), γεγονός που δημιουργεί «εμφράγματα» στο ελληνικό Διαδίκτυο.

Ειδικότερα, η νέα έκθεση «Ανοιχτό Διαδίκτυο», που υποβάλλει η ΕΕΤΤ κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Σώμα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστών, εντοπίζει μια μικρή βελτίωση της τάξης του 10% στη μέση ταχύτητα καθόδου δεδομένων (download) και μια αύξηση 25% στη μέση ταχύτητα ανόδου δεδομένων (upload).

Συγκεκριμένα, η μέση ταχύτητα καθόδου δεδομένων για την περίοδο 2017-18 ανέρχεται σε 13,16 Mbps έναντι 12,03 Mbps που είχε μετρηθεί στην προηγούμενη έκθεση της περιόδου 2016-17. Επίσης, η μέση ταχύτητα ανόδου δεδομένων στη νέα έκθεση μετρήθηκε σε 1,71 Mbps έναντι 1,37 Mbps πέρυσι. Οι αυξήσεις αυτές, αν και διψήφιες, θεωρούνται χαμηλές για την υστέρηση που εμφανίζει η χώρα μας στις ταχύτητες του Διαδικτύου.

Παράλληλα, αυξήθηκε ο μέσος χρόνος απόκρισης των δικτύων από 85 milisecond σε 97 milisecond. Ο χρόνος αυτός στους ειδικούς είναι γνωστός ως χρόνος μετάβασης μετ’ επιστροφής (round-trip time, RTT) και είναι η χρονική διάρκεια που απαιτείται για να μεταδοθεί ένα σήμα από τον αποστολέα στον παραλήπτη, συν τη χρονική διάρκεια που απαιτείται για να σταλεί πίσω στον αποστολέα, ή επιβεβαίωση της λήψης του σήματος από τον παραλήπτη. Οι πιο πολλοί χρήστες του Διαδικτύου γνωρίζουν τον χρόνο αυτό ως «ping» και είναι προφανές ότι όσο πιο μικρός καθίσταται, τόσο πιο αποδοτικό είναι το Διαδίκτυο.

H EETT αποδίδει τη βελτίωση των ταχυτήτων στην αύξηση της διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων, τεχνολογίας VDSL. H ίδια σημειώνει στην έκθεσή της ότι μόνο το 40% των ευρυζωνικών συνδέσεων επιτυγχάνει τις ονομαστικές ταχύτητες και πως το 60% των συνδέσεων σημειώνει πραγματικές ταχύτητες χαμηλότερες της ονομαστικής. Mάλιστα αναφέρει ότι τη χαμηλότερη απόκλιση μεταξύ πραγματικής και ονομαστικής ταχύτητας πρόσβασης στο Διαδίκτυο φέρουν οι συνδέσεις VDSL (50/10 Mbps και 35/3 Μbps) και τη μεγαλύτερη οι συνδέσεις ADSL.

Στην έκθεσή της η ΕΕΤΤ σημειώνει ότι φέτος αυξήθηκαν οι αγορές περιεχομένου στο Διαδίκτυο. «Σε σύγκριση με το 2016, το 2017 αυξήθηκαν οι προσφορές διαφοροποιημένης χρέωσης. Οι προσφορές αυτές ονομάζονται «επιδοτούμενης πρόσβασης» στην Εκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2016-17. Αφορούν συνήθως «συγκεκριμένη κατηγορία εφαρμογών όπως π.χ. εφαρμογές κοινωνικών δικτύων, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, εφαρμογές βίντεο».

Αντίστοιχες μετρήσεις ταχύτητας έχει πραγματοποιήσει η ΕΕΤΤ και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Τα αποτελέσματά τους ωστόσο θα τα δημοσιοποιήσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Η έκθεση αφορά την περίοδο 1 Μαΐου 2017 έως 30 Απριλίου 2018 και είναι η δεύτερη φορά που συντάσσεται. Μάλιστα η ΕΕΤΤ φέτος άργησε να την υποβάλει στις κοινοτικές αρχές, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δημοσιοποίησε τις αντίστοιχες εκθέσεις των άλλων κρατών-μελών στις 6 Ιουλίου 2018. Η ΕΕΤΤ παρουσίασε τη δική της έκθεση στις 20 Ιουλίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή