Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ λόγω μείωσης των εσόδων τον Μάιο

Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ λόγω μείωσης των εσόδων τον Μάιο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχησε το πρώτο καμπανάκι στο υπουργείο Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης των φορολογικών εσόδων του περασμένου Μαΐου. Από την έκθεση αποκαλύπτεται ότι όλες οι βασικές πηγές εσόδων βρέθηκαν στο κόκκινο τον Μάιο, εξέλιξη που αν συνεχισθεί θα θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, δηλαδή τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία πρέπει να ξεπεράσουν το 3,5% του ΑΕΠ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,06 δισ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 9,84% σε σχέση με τον Μάιο του 2017, ενώ κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 3,15% και σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Σε επίπεδο πάντως 5μήνου τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν μικρή αύξηση σε σχέση με τον στόχο, καταδεικνύοντας τη μείωση του ρυθμού αύξησης των εσόδων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Η τάση αυτή που παγιώνεται, είναι αποτέλεσμα των χαμηλότερων εισπράξεων από τον παρακρατούμενο φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες, αρκετοί εκ των οποίων έκλεισαν τα βιβλία τους τον προηγούμενο χρόνο ή προχώρησαν στη δημιουργία ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, προκειμένου να γλιτώσουν την υψηλή φορολογία αλλά και τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, πτωτικά κινούνται και οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα από τον Φόρο

Προστιθέμενης Αξίας αλλά και τους φόρους κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι εάν θα καταφέρει να εισπράξει τον επιπλέον φόρο εισοδήματος, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι. Στα τέλη του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες δύο δόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Ωστόσο, αυτό που απασχολεί στην παρούσα φάση το οικονομικό επιτελείο είναι το ύψος του ποσού που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Μέχρι στιγμής πρόσθετο φόρο ύψους 2,595 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν 2.242.605 φορολογούμενοι. Πέρυσι, την αντίστοιχη ημερομηνία είχαν εκκαθαρισθεί περίπου 2.457.363 δηλώσεις, με τον φόρο να φθάνει τα 3,38 δισ. ευρώ. Στο τέλος δε της εκκαθάρισης των δηλώσεων το ποσό του πρόσθετου φόρου είχε φθάσει τα 3,87 δισ. ευρώ, το οποίο είχε επιμεριστεί σε 2.595.663 φορολογουμένους.

Δηλαδή, αυτή τη στιγμή υπάρχει απόκλιση ύψους 1,28 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να καλυφθεί μέχρι τις 26 Ιουλίου που ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων. Σε διαφορετική περίπτωση (δηλαδή εφόσον δεν καλυφθεί το ποσό αυτό ή τμήμα αυτού) η εκκαθάριση των δηλώσεων θα δείχνει τη μείωση των εισοδημάτων συγκριτικά με αυτά που είχαν δηλωθεί το περασμένο έτος.

Τι δείχνει η ανάλυση

Η ΑΑΔΕ στην έκθεσή της για τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων διαπιστώνει τα εξής:

1. Οι άμεσοι φόροι τον Μάιο παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Οι εισφορές που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ανοίξει τρύπα στα έσοδα που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης, τα οποία τον Μάιο μειώθηκαν κατά 19,74 εκατ. ευρώ, για να ανέλθουν σε 58,56 εκατ. ευρώ από 78,3 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2017. Οπως φαίνεται, αρκετοί επαγγελματίες εμφανίζουν μειωμένα εισοδήματα για να καταβάλουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Το πρόβλημα είναι γνωστό από το περυσινό έτος και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΑΑΔΕ στην έκθεσή της, «η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στα μικρότερα εισοδήματα που σπεύδουν να δηλώσουν ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να καταβάλουν όσο το δυνατόν μικρότερες εισφορές».

2. Οι έμμεσοι φόροι τον Μάιο ανήλθαν σε 2,04 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 11,97% έναντι των αντίστοιχων εσόδων (2,32 δισ. ευρώ) του Μαΐου του 2017. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, με την υστέρηση να αγγίζει τα 290 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή