Σε φωτογραφικές διατάξεις σκοντάφτουν τα έργα πληροφορικής

Σε φωτογραφικές διατάξεις σκοντάφτουν τα έργα πληροφορικής

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβέβαιη είναι η τύχη των τεσσάρων «εμβληματικών» έργων πληροφορικής, συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στις αρχές Μαΐου. Καίτοι έχουν ανακοινωθεί εδώ και πολλούς μήνες, η προώθησή τους κυριολεκτικά «σέρνεται» καθώς οι προκηρύξεις τους φέρονται να έχουν φωτογραφικές διατάξεις. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ Αγροτικού Τομέα κατηγόρησε τη διακήρυξη του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα» συνολικού προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τη χαρακτήρισε «το όνειδος για την Αριστερά», που «μας προσβάλλει βαθύτατα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αγροτικού Τομέα αναφέρει ότι η διακήρυξη του έργου «συνδέεται» με συγκεκριμένη εταιρεία και αυτό «γιατί είναι η μόνη που πληροί συνδυαστικά όλα τα προαπαιτούμενα συμμετοχής στον διαγωνισμό…».

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), o οποίος στα σχόλιά του καταλήγει ότι «πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη διαβούλευση αφορά σε ένα έργο το οποίο με τον τρόπο που περιγράφεται δεν αφήνει περιθώριο για ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αγροτεχνολογίας, κάτι που προωθεί με πολλούς τρόπους η Ευρωπαϊκή Ενωση (Digital Innovation HUBs, Επιχειρησιακές Ομάδες, Focus Groups κλπ.) και αποκλείει δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο, οδηγώντας τες εκτός ελληνικής αγοράς!». Αντίστοιχα σχόλια φέρεται να διατύπωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), αλλά τρεις μέρες μετά ζήτησε την απόσυρσή τους.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο έτερο «εμβληματικό» έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το «Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων (Barcode)».

Στο συγκεκριμένο έργο προβλέπεται η προμήθεια 10.000 ανιχνευτών (scanner) συνολικού προϋπολογισμού άνω του ενός εκατ. ευρώ, για την οποία εγχώρια εταιρεία έχει αποστείλει επιστολή στην αναθέτουσα αρχή, αναφέροντας ότι οι προδιαγραφές του έργου φωτογραφίζουν συγκεκριμένο προμηθευτή/εισαγωγέα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η εταιρεία που φωτογραφίζουν οι διατάξεις του σχετικού διαγωνισμού, είναι μέτοχος στέλεχος της Γραμματείας Πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση, τρεις μήνες μετά την αναγγελία τους από τον πρωθυπουργό, έχει καταφέρει να προκηρύξει μόνον δύο από τα τέσσερα «εμβληματικά» έργα. Πρόκειται για το έργο του «Barcode», συνολικού ύψους 16 εκατ., και το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με Σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ», γνωστότερο ως VAR (Virtual Assistant Referee) ή ως ο «ηλεκτρονικός διαιτητής», συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο και τα δύο έργα προχωρούν με αργά βήματα. Η υποβολή των προσφορών που αρχικά ορίσθηκε για τις 3 Αυγούστου 2018, πριν από λίγες ημέρες μετατέθηκε για τις 21 Αυγούστου. Η αναθέτουσα αρχή, το ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας), δυσκολεύεται να προωθήσει τα έργα που της έχουν ανατεθεί, καθώς παρουσιάζονται εσωτερικές αντιδράσεις. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη στάση είχε επιδείξει αρχικά και η εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η οποία αποτελεί τη συνήθη αναθέτουσα αρχή σε τέτοιου είδους έργα δημοσίου χαρακτήρα. Η άρνησή της να τα προκηρύξει, οδήγησε σε ρήξη την εταιρεία με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που επέλεξε έναν άλλο δρόμο για την υλοποίησή τους, μέσω του ΕΔΕΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή