Ενεση ρευστότητας 74 δισ. δολ. από το Πεκίνο στις τράπεζες

Ενεση ρευστότητας 74 δισ. δολ. από το Πεκίνο στις τράπεζες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνεται και ο εμπορικός πόλεμος με την Ουάσιγκτον εντείνεται, το Πεκίνο επιχειρεί να στηρίξει την κινεζική οικονομία. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε χθες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ρευστότητα ύψους 74 δισ. δολαρίων με τη μορφή δανείων προς τις κινεζικές τράπεζες. Εχουν παρέλθει μόλις τρεις εβδομάδες από την προηγούμενη ένεση ρευστότητας, ύψους περίπου 103 δισ. δολαρίων, που δόθηκε στις κινεζικές τράπεζες υπό τη μορφή χαλάρωσης των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η μέριμνα του Πεκίνου για τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα αντανακλά την προσπάθεια των Αρχών να στηρίξουν την ανάπτυξη ενθαρρύνοντας τον δανεισμό. Προ ολίγων ημερών, ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών, Γκούο Σουκίνγκ, κάλεσε τις τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τον δανεισμό προς τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνεται σημαντικά η πιστωτική επέκταση, παράλληλα με πολλούς από τους πυλώνες της κινεζικής οικονομίας. Τον Ιούνιο, η αύξηση των δανείων ήταν η μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στα κινεζικά αρχεία, ενώ οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν πως θα επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Αιτία είναι εν μέρει και η επιθετική εκστρατεία των κινεζικών αρχών, που στοχεύει μεν στη μείωση της υπερχρέωσης, αλλά έχει ως παρενέργεια να στερέψουν οι πιστώσεις για ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις. Βρίσκεται, άλλωστε, σε εξέλιξη εκστρατεία των κινεζικών αρχών για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Economist, οι κινεζικές τράπεζες αναγκάστηκαν να διαγράψουν δάνεια ύψους 780 δισ. δολαρίων, ενώ έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους περίπου 147 δισ. δολαρίων. Οι Αρχές επιδιώκουν, άλλωστε, συστηματικά τη συρρίκνωση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος της Κίνας, η οποία είναι μια από τις χαίνουσες πληγές της οικονομίας της. Εχουν δώσει εντολή στις κινεζικές τράπεζες να μεταφέρουν στους επίσημους ισολογισμούς τους όσα δάνεια κρατούσαν εκτός.

Ολες αυτές οι προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται χωρίς να έχει γίνει αισθητός ακόμα ο αντίκτυπος από τον εμπορικό πόλεμο. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,7%, σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2016. Οι εξαγωγές εξακολουθούν, βέβαια, να αυξάνονται με ικανοποιητικό ρυθμό. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες έως τον Μάιο σημείωσαν αύξηση 13%, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2017 η αύξηση ήταν μόλις 8%. Επιβραδύνονται, όμως, οι επενδύσεις, ο κυριότερος μοχλός της ανάπτυξης στην Κίνα. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ανέγερση νέων κτιρίων, η κατασκευή μηχανολογικού εξοπλισμού και τα έργα υποδομής. Στη διάρκεια των πέντε πρώτων μηνών του έτους αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το 1995. Ακόμα πιο ανησυχητική ένδειξη για τις κινεζικές αρχές είναι η πορεία της εγχώριας ζήτησης, που στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2003.

Παράλληλα έχουν αυξηθεί οι πτωχεύσεις κινεζικών επιχειρήσεων, που ήταν άγνωστο φαινόμενο έως το 2014. Αιτία των αλλεπάλληλων πτωχεύσεων είναι εν μέρει η αλλαγή στάσης του Πεκίνου, που δεν σπεύδει πλέον να σώσει τις προβληματικές εταιρείες. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε προ ημερών το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης, προειδοποιεί για ένα είδος «χρηματοπιστωτικού πανικού» που τείνει να εκδηλωθεί στην Κίνα, εξαιτίας των πολλών πτωχεύσεων εταιρειών, της υποτίμησης του γουάν και της μειωμένης ρευστότητας. Στον εκρηκτικό συνδυασμό των προβλημάτων προστίθεται και η συνεχής διολίσθηση που σημειώνει τελευταία το γουάν. Από τα τέλη Μαρτίου έχει χάσει πάνω από το 7% της αξίας του έναντι του δολαρίου, κινώντας νέες υποψίες στην Ουάσιγκτον ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την ισοτιμία του νομίσματος ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή