Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομικοί εγκέφαλοι των χωρών του G20 καλούν τις κυβερνήσεις τους να επιλύσουν με διάλογο τις διαφορές τους, ώστε να μην πληγεί η παγκόσμια οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Η συνάντησή τους στην Αργεντινή έληξε, όμως, χωρίς ουσιαστική συναίνεση ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τις διενέξεις με αφορμή τους δασμούς.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου προειδοποίησαν ότι η ανάπτυξη παραμένει μεν ισχυρή αλλά δεν είναι ισορροπημένη ανάμεσα στις διάφορες γεωγραφικές ζώνες, ενώ έχουν ενταθεί οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησή τους, αναφέρθηκαν ιδιαιτέρως στα προβλήματα που απειλούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις εμπορικές διενέξεις και στους γεωπολιτικούς κινδύνους, στις ανισορροπίες του παγκόσμιου συστήματος, στην ανισότητα αλλά και στην αναιμική ανάπτυξη ορισμένων οικονομιών. «Η διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν προδίδει μεγαλύτερη ανησυχία σε σύγκριση με το προηγούμενο ανακοινωθέν που είχαν εκδώσει τον Μάρτιο, όταν επισήμαναν απλώς την ανάγκη να υπάρξει διάλογος».

Οι οικονομικοί εγκέφαλοι του G20 συναντήθηκαν τη στιγμή που κλιμακώνονται οι απειλές για εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Τραμπ όξυνε τα πνεύματα, απειλώντας να επιβάλει δασμούς στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών αξίας 500 δισ. δολαρίων, αν δεν αλλάξει το Πεκίνο την πάγια τακτική του να υποκλέπτει τεχνογνωσία από τις αμερικανικές επιχειρήσεις και να επιδοτεί τις κινεζικές βιομηχανίες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, τόνισε πως δεν είχε καμία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του εμπορίου με τον Κινέζο υπουργό Οικονομικών. Προσέθεσε, όμως, πως «όποια στιγμή θελήσουν να καθίσουν και να διαπραγματευτούν για ουσιαστικές αλλαγές, τόσο εγώ όσο και η ομάδα μας θα είναι στη διάθεσή τους». Η κινεζική αντιπροσωπεία, όμως, απέφυγε να μιλήσει σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Μνούτσιν αναφέρθηκε, όμως, στις επαφές που είχε με άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, την Ε.Ε., τον Καναδά, το Μεξικό και την Ιαπωνία. Τόνισε πως τα μέλη του G7 εξέτασαν την προοπτική να καταργήσουν τους δασμούς, τις επιδοτήσεις αλλά και κάθε άλλο εμπόδιο στο εμπόριο ανάμεσά τους. Προσέθεσε πως η κυβέρνηση Τραμπ θα μεταφέρει αυτές τις ιδέες στις συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον. Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό χαρακτήρισε «σπουδαία ιδέα» και «φιλόδοξο στόχο» την κατάργηση όλων των εμποδίων στο εμπόριο. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχουν μεγάλες ιστορικές διαφορές.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ επέμεινε πως για να αρχίσει συζήτηση επί εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να άρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και την απειλή για δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Και ο επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως οι συζητήσεις δεν ήταν έντονες, αλλά δεν οδήγησαν και σε ουσιαστική μετακίνηση των διαφόρων χωρών από τις γνωστές θέσεις τους για το εμπόριο. «Είχαμε τη διάθεση να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, και ελπίζω πως αυτή θα είναι η αρχή μιας διαδικασίας», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, αλλά υπογράμμισε πως «οι θέσεις όλων παραμένουν αμετάβλητες» . Οι υπουργοί Οικονομικών του Μεξικού και του Καναδά διαπίστωσαν την αισιοδοξία της Ουάσιγκτον πως θα επιτευχθεί, τελικά, συμφωνία και θα υπογραφεί η νέα συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή