Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους, στους 81 οι νεκροί

Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους, στους 81 οι νεκροί

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, ενώ η η πυροσβεστική υπηρεσία κάνει παράλληλα λόγο για 81 νεκρούς. Ανυπολόγιστες είναι οι υλικές καταστροφές που ξέσπασαν από τις πυρκαγιές σε Μάτι, Κινέτα, Ραφήνα, Νέο Βουτζά και Αγία Μαρίνα. 

Διασώστες και μέλη του Ερυθρού Σταυρού συνεχίζουν τις επίγειες περιπολίες στις πληγείσες περιοχές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που εστιάζει στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή, αναζητώντας αγνοούμενους από σπίτι σε σπίτι.
 
Οπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Μαλλίρη, διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.
 
Ο ακριβής αριθμός των αγνοούμενων παραμένει αδιευκρίνιστος, ενώ σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί πάνω από 60 σοροί, με τη σχετική διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο.

Περίπου 200 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διενεργούν αυτοψίες κι έχουν ήδη καταγράψει τις ζημιές σε κτίρια της πληγείσας περιοχής στην Ανατολική Αττική από τις πυρκαγιές, ενώ περισσότεροι μηχανικοί του Υπουργείου και Εποπτευόμενων Φορέων έχουν μεταβεί για τον ίδιο λόγο σε Δυτική Αττική και Κορινθία.

Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους, στους 81 οι νεκροί-1

Ειδικότερα, σε 720 κατοικίες, 5 επαγγελματικούς χώρους, 2 δημόσια κτίρια, 22 αποθήκες, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα»: 211 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι, κι 8 αποθήκες.

«Κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν 234 κατοικίες και 12 αποθήκες, ενώ «πράσινα» είναι 275 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες.

Στην περιοχή Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στις περιοχές Μάτι και Ν. Βουτζάς «κόκκινες» είναι 133 κατοικίες και 5 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 133 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 9 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 140 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες σε σύνολο 406 κατοικιών, 2 επαγγελματικών χώρων, 1 δημοσίου κτιρίου και 16 αποθηκών.

Στην περιοχή Ραφήνας-Πικερμίου «κόκκινες» είναι 78 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι και 3 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 101 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 3 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 135 κατοικίες σε σύνολο 314 κατοικιών, 3 επαγγελματικών χώρων 1 δημοσίου κτιρίου και 6 αποθηκών.

Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους, στους 81 οι νεκροί-2

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν περισσότερα από 125 – κατεστραμμένα από την πυρκαγιά – αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς το Κόκκινο Λιμανάκι κάηκε κατά 50%, αλλά το Μάτι κάηκε κατά 98%. Εκτίμησε δε συγκεκριμένα ότι έχουν καεί πάνω από 1.500 σπίτια, μεγάλος αριθμός εξ αυτών μάλιστα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Στην Κινέτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 139 περιπτώσεις ολοσχερούς καταστροφής οικιών, «οι οποίες αναμένεται να φθάσουν στις 200, όσες περίπου και οι οικίες που έχουν υποστεί μερικές πλην σοβαρές ζημιές».

Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους, στους 81 οι νεκροί-3

Αγωνιώδεις έρευνες για τους αγνοούμενους

Οσο περνούν οι ώρες πάντως κορυφώνεται η αγωνία και για τους αγνοούμενους.

Η πυροσβεστική δέχεται διαρκώς δεκάδες τηλεφωνήματα με αποτέλεσμα παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός τους.

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των αγνοούμενων καλούνται να προσέρχονται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γουδί, από σήμερα έως την Παρασκευή, από τις 8.00 έως τις 20.00.

Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους, στους 81 οι νεκροί-4

Φουσκωτά σκάφη του Λιμενικού χτένιζαν τις ακτές αναζητώντας σορούς ανθρώπων που είχαν επιχειρήσει να διαφύγουν κολυμπώντας στη θάλασσα, ενώ κλιμάκια της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών ήλεγχαν τα σπίτια κουβαλώντας φορεία.

Η Πυροσβεστική κάνει έκκληση στους συγγενείς και οικείους των αγνοουμένων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους, να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.

Στους 81 οι νεκροί, φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί

Σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό οι νεκροί έχουν φτάσει τους 81. Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για 79 θύματα, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι κατέληξε 84χρονος εγκαυματίας, ο οποίος νοσηλευόταν στο Θριάσιο. 

Με δεδομένο ότι οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες (ο ακριβής αριθμός τους παραμένει αδιευκρίνιστος), δημιουργεί ανησυχία ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί. 

Μάλιστα την Τρίτη, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου εξέφρασε τον φόβο ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 100. 

Πάνω από 180 άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, 70 ενήλικες εξακολοθούν να νοσηλεύονται, με 10 εξ' αυτών να παραμένουν διασωληνωμένοι.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή