Η Κίνα στηρίζει την οικονομία της, οι αγορές ανεβαίνουν

Η Κίνα στηρίζει την οικονομία της, οι αγορές ανεβαίνουν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική ευφορία επικράτησε χθες στα χρηματιστήρια σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Αιτίες ήταν τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας που προωθεί το Πεκίνο αλλά και τα μεγάλα κέρδη της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google. Η μετοχή της Alphabet σημείωσε άνοδο 4,6%, η οποία συμπαρέσυρε ανοδικά όλον τον κλάδο των εταιρειών τεχνολογίας. Η μετοχή της Facebook σημείωσε άνοδο 1,9%, της Amazon 1,4% και του Twitter 0,9%. Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έλαβαν ισχυρή ώθηση από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η ελβετική τράπεζα UBS, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA και η βιομηχανία μικροεπεξεργαστών AMS.

Ετσι, ο δείκτης FSTE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,7%, ο Xetra Dax της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,12%, ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 1,25% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 1,04%. Τα μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσε το Πεκίνο οδήγησαν, άλλωστε, σε άνοδο τις τιμές των μετάλλων και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης σε άνοδο 1,5%. Οπως σχολίασε ο Ράνιερ Γκίντερμαν, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, «οι αγορές μετοχών ανά τον κόσμο και ιδιαιτέρως οι αγορές της Ασίας πήραν ώθηση από τα μέτρα χαλάρωσης και τόνωσης της οικονομίας στην Κίνα». Ανοδικά κινούνταν, άλλωστε, από την αρχή της συνεδρίασης η Wall Street, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει το βράδυ κέρδη 0,81% και τον S&P άνοδο 0,47%. Παράλληλα, η φημολογία ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μειώσει το πρόγραμμα στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας, οδήγησε σε υποχώρηση τα ομόλογα των περισσότερων χωρών και σε άνοδο τις αποδόσεις τους.

Ετσι, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, φθάνοντας στο 2,95%. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων – συγκεκριμένα, στο 0,416%. Ανοδο κατά 3% σημείωσαν, άλλωστε, οι αποδόσεις των 10ετών της Ιταλίας, που έφτασαν στο 2,66%. Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters, η άνοδος των αποδόσεων οφείλεται εν μέρει και στην προσδοκία για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή και εκτιμάται πως θα φέρουν την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου στο 4,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή