Η Ρωσία ξεπουλάει αμερικανικά ομόλογα και στρέφεται στον χρυσό

Η Ρωσία ξεπουλάει αμερικανικά ομόλογα και στρέφεται στον χρυσό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις των κρατών συνήθως απεύχονται την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελεί εξαίρεση. «Το να αυξηθούν τα επιτόκια τώρα θα εξανέμιζε όλα όσα καταφέραμε», έγραψε πρόσφατα στο Twitter, με αφορμή την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Εντούτοις, η αύξηση του βασικού επιτοκίου από τη Fed δεν είναι ο μόνος λόγος που έχει οδηγήσει σε άνοδο τις αποδόσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Η Μόσχα έχει μειώσει δραματικά τις τοποθετήσεις της σε ομόλογα των ΗΠΑ. Αυτό το «ξεφόρτωμα» τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου από τη Ρωσία μπορεί να εκληφθεί ως αντίδραση της Μόσχας στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον, επισημαίνεται από την Deutsche Welle. Υπάρχουν φόβοι μήπως το Πεκίνο μιμηθεί τη Ρωσία, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Λευκός Οίκος επέβαλε κυρώσεις σε εταιρείες και επιχειρηματίες που ανήκουν στον στενό κύκλο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Και ενώ τον Μάρτιο, η Ρωσία κατατάσσονταν στη 16η θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις σε 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ, φθάνοντας τα 96 δισ. δολάρια, το σκηνικό άλλαξε άρδην τον Μάιο.

Οι τοποθετήσεις της Ρωσίας συρρικνώθηκαν απότομα στα 15 δισ. δολάρια τον Μάιο. Τον ίδιο μήνα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ ξεπέρασαν το 3%, που θεωρείται «κομβικό σημείο» για την εξυπηρέτηση του αμερικανικού χρέους. Aξίζει να επισημάνουμε ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχουν αυξηθεί από το 2,4% στις αρχές Ιανουαρίου στο 2,95% χθες.

Οι αμερικανικές κυρώσεις δημιούργησαν ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας στη Ρωσία, με τη Μόσχα να επιχειρεί την απεξάρτησή της από το δολάριο, επενδύοντας, κυρίως, στον χρυσό. Επίσης, η πώληση αμερικανικών ομολόγων ενισχύει το ρούβλι, το οποίο εξασθένησε σημαντικά υπό το βάρος των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πως περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τη Fed ενδεχομένως να βάλει φρένο στην ανάπτυξη και κατ’ επέκταση να θέσει σε κίνδυνο το αφήγημα της θετικής επίδρασης της οικονομικής απομόνωσης που ο ίδιος πρεσβεύει, τονίζει η Deutsche Welle. Επιπλέον, η άνοδος των επιτοκίων θα καθιστούσε ακόμη ακριβότερη τη χρηματοδότηση του δυσθεώρητου αμερικανικού χρέους.

Αλλά η πολιτική εμπορικού προστατευτισμού και εσωστρέφειας που ασκεί σήμερα ο Λευκός Οίκος ωθεί τις κυβερνήσεις που δέχονται κυρώσεις και δασμούς να αντιδράσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μολονότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και η ανεργία βρίσκεται στο 4%, ο κ. Τραμπ προχωρεί σε μείωση της φορολογίας και σε αύξηση των δημοσίων δαπανών. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το αμερικανικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το ένα τρισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων 34 δισ. δολαρίων στις αρχές Ιουλίου, το Πεκίνο προχώρησε σε ίσης αξίας αντίμετρα. Σήμερα πολλοί υποψιάζονται μήπως το Πεκίνο αντιδράσει με διαφορετικά αντίποινα στις νέες απειλές του Λευκού Οίκου για την επιβολή πρόσθετων δασμών σε εισαγωγές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα.

Το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Το Φεβρουάριο, οι τοποθετήσεις της Κίνας σε τίτλους του αμερικανικού δημοσίου από γραμμάτια μέχρι ομόλογα διαμορφώθηκαν στο 1,18 τρισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, η Κίνα δεν μπορεί να απαντήσει στις ΗΠΑ με δασμολογικά μέτρα, διότι οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλότερες. Πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 130 δισ. δολάρια, ενώ οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ έφθασαν τα 505 δισ. δολάρια. Υπάρχει, όμως, ακόμη ένας λόγος που ενδεχομένως οι Κινέζοι να επιλέξουν αυτόν τον δρόμο: η πώληση αμερικανικών ομολόγων θα ενίσχυε σημαντικά το γουάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή