Υψηλή ανάπτυξη με κάθε τρόπο επιδιώκει η Κίνα

Υψηλή ανάπτυξη με κάθε τρόπο επιδιώκει η Κίνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα τόνωσης που λαμβάνει το Πεκίνο προδίδουν ανησυχία των κινεζικών αρχών για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Η κυβέρνηση καταφεύγει σε διάφορα μέτρα, όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, για να στηρίξει την οικονομία που μοιάζει να ασθμαίνει.

Διενέξεις μεταξύ γραφειοκρατών που διέρρευσαν λίγες ημέρες προτού ανακοινωθούν τα μέτρα προδίδουν πως οι Αρχές θέτουν σε προτεραιότητα την τάχιστη δυνατή τόνωση της οικονομίας και όχι την αναδιάταξή της.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επεκτείνει σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας ένα πρόγραμμα φοροαπαλλαγών που είχε θεσπίσει αρχικά μόνο για τις μικρές εταιρείες τεχνολογίας.

Με το πρόγραμμα αυτό οι μικρές εταιρείες τεχνολογίας εξοικονόμησαν συνολικά 65 δισ. γιουάν, ποσό αντίστοιχο των 9,6 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, έχουν ανακοινωθεί φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 1,1 τρισ. γιουάν , δηλαδή 162 δισ. δολαρίων, που θα ισχύσουν το τρέχον έτος. Επιπλέον το Πεκίνο σκοπεύει να εκδώσει ειδικά ομόλογα αξίας 1,35 τρισ. γιουάν, ποσό αντίστοιχο των 199 δισ. δολαρίων, και να δημιουργήσει ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση των μικρών εταιρειών. Προτού ανακοινωθούν τα μέτρα δημοσιοποιήθηκε διαμάχη μεταξύ δύο αξιωματούχων.

Στις 13 Ιουλίου, στέλεχος της Τράπεζας της Κίνας κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για να βοηθήσει την οικονομία.

Το υπουργείο απάντησε διά στόματος στελέχους του που, όμως, χρησιμοποίησε ψευδώνυμο. Το στέλεχος αυτό υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο και με τη σειρά του κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα για ολιγωρία στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το νόμισμα της χώρας.

Ο ένας επέρριπτε στον άλλο την ευθύνη για τα διάφορα προβλήματα υπερχρέωσης κινεζικών επιχειρήσεων και άλλων φορέων. Από την έκβαση της διαμάχης φάνηκε ότι επικράτησε η άποψη της κεντρικής τράπεζας. Στην πραγματικότητα, τόσο ο ένας φορέας όσο και ο άλλος σπεύδουν να τονώσουν την ανάπτυξη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκούο Σουκίνγκ, επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών και υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Κίνας, κάλεσε τις τράπεζες να αυξήσουν τις πιστώσεις στις μικρές επιχειρήσεις . Ακολούθησε τη Δευτέρα η ένεση ρευστότητας που χορήγησε το Πεκίνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παρά τις υποσχέσεις περί του αντιθέτου, είναι σαφές πως οι Αρχές έχουν θέσει στόχο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πέρυσι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε υποστηρίξει πως η ηγεσία της Κίνας θέτει σε προτεραιότητα μια «ποιοτική» οικονομική ανάπτυξη. Υποδήλωνε, έτσι, πως το Πεκίνο θα ανεχόταν μια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης προκειμένου να περιορίσει τα προβλήματα υπερχρέωσης, αλλά και να προωθήσει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις. Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 6,78% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, είναι δηλαδή μόλις ένα «κλικ» λιγότερο από το πρώτο τρίμηνο.

Παραμένει, βέβαια, πάνω από τον επίσημο στόχο που έχει θέσει το Πεκίνο για ανάπτυξη γύρω στο 6,5%. Και όμως φαίνεται πως οι Αρχές εξακολουθούν να ανησυχούν. Δεδομένου δε ότι κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, λογικά θα πρέπει να περιμένει κανείς περισσότερες προσπάθειες για τόνωση της οικονομίας μέσω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από το Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή