Στο κέντρο πολιτικής προστασίας της Ε.Ε.

Στο κέντρο πολιτικής προστασίας της Ε.Ε.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε επιφυλακή βρίσκεται το κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς έχει κληθεί να συντονίζει την ευρωπαϊκή βοήθεια ταυτόχρονα σε τρεις πολύ μεγάλες κρίσεις, όχι μόνο τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα αλλά και αυτές που εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στη Σουηδία και τη Λετονία. Στο κέντρο επιχειρήσεων του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και είναι έτοιμο να συντονίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος διέρχεται κρίση, βρέθηκε χθες η «Κ».

Η κλήση από την Αθήνα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στις 20.00. Οπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίτημα αμέσως πέρασε στο ευρωπαϊκό σύστημα στο οποίο έχουν πρόσβαση τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να ειδοποιηθούν και να δηλώσουν ποια από αυτά είναι έτοιμα να στείλουν βοήθεια. Τη Δευτέρα το βράδυ, πρώτη η Ισπανία δήλωσε έτοιμη να στείλει δύο Canadair, ενώ η Κύπρος άρχισε να στέλνει χερσαίες ομάδες πυροσβεστών και νοσηλευτών αλλά και οχήματα με 64 άτομα, τα οποία από χθες το απόγευμα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σε έναν πίνακα οι αξιωματούχοι των κέντρου επιχειρήσεων έχουν τις προσφορές από τα κράτη-μέλη, οι οποίες αλλάζουν συνεχώς, καθώς οι ανάγκες του αιτούντος κράτους-μέλους είναι σύνηθες να μεταβάλλονται ακόμη και με την ώρα.

Γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί η ελληνική πλευρά να ακύρωσε χθες το πρωί την αποστολή των ισπανικών αεροσκαφών, καθώς δεν τη θεωρούσε αναγκαία, αλλά επειδή τα δεδομένα άλλαξαν γρήγορα η Αθήνα αναγκάστηκε να υποβάλει νέο αίτημα το απόγευμα, το οποίο και ικανοποίησε η Ιταλία που αναμένεται σήμερα να στείλει άλλα δύο Canadair. Η Κροατία επίσης έχει δηλώσει έτοιμη να στείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη ίδιου τύπου. «Σήμερα μπορεί να μιλήσαμε με την Αθήνα πάνω από 15 φορές», ανέφερε αξιωματούχος του κέντρου ελέγχου στην «Κ», που τόνιζε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις με τις ταυτόχρονες κρίσεις οι διαθέσιμοι πόροι περιορίζονται αισθητά.

Παράλληλα, ο Κύπριος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χ. Στυλιανίδης έφτασε χθες στην Αθήνα για να συνεννοηθεί από κοντά με τις αρχές πολιτικής προστασίας. Ο κ. Στυλιανίδης, από τη στιγμή που ξέσπασαν οι φωτιές, ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη. «Καλώ τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν άμεσα δείχνοντας ξανά την αναγκαία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», έγραψε στo Twitter ο επίτροπος, που το βράδυ είχε συνάντηση με τον κ. Τόσκα στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων.

Συγχρόνως, χθες το απόγευμα κατατέθηκε αίτημα από την Αθήνα για αποστολή των ευρωπαϊκών χαρτών Copernicus της Ε.Ε., οι οποίοι είναι οι πιο ακριβείς χάρτες που υπάρχουν και χρησιμεύουν για σωστή χαρτογράφηση των πληγεισών περιοχών. «Δουλεύουμε ασταμάτητα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή την τραγωδία», είπε ο κ. Στυλιανίδης σχολιάζοντας το αίτημα για την παροχή των χαρτών ακριβείας.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες υπήρχε αναρτημένος ένας τεράστιος ψηφιακός χάρτης της Αττικής με επίκεντρο τη Ραφήνα και τις πληγείσες περιοχές και δίπλα ένας χάρτης της Σουηδίας και της συγκεκριμένης περιοχής στην οποία μαίνονται από την περασμένη εβδομάδα καταστροφικές φωτιές.

Το γεγονός ότι πλέον είναι πολύ σύνηθες να εξελίσσονται συγχρόνως κρίσεις σε πολλά κράτη-μέλη, δείχνει ότι πρέπει να προχωρήσει η πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που δεν θα βασίζεται σε εθελοντική βάση, αλλά να συγκροτηθούν εφεδρικές ικανότητες πολιτικής προστασίας, όπως σκάφη πυροσβεστικά, αντλίες νερού, ομάδες έρευνας και διάσωσης υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή