Διάσωση μέσω Facebook

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιωτικά δίκτυα ενημέρωσης ενεργοποιήθηκαν στην Αττική με χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καλύπτοντας εν μέρει το κενό πρωτοβουλιών των κρατικών υπηρεσιών. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα επικρατούσε σύγχυση στους αρμόδιους φορείς, όχι μόνο σχετικά με τον αριθμό των αγνοουμένων, αλλά και για την κινητοποίηση για τη διάσωσή τους. Μπορεί η Πυροσβεστική να συστήνει να καλούν οι πολίτες στο 199, αλλά όσοι αναζητούν συγγενείς και φίλους που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές, προχώρησαν παράλληλα σε αναρτήσεις στο Facebook και στη σύσταση της ιστοσελίδας missingpeople.audax.gr, που καταχώρισαν τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των αγνοούμενων προσώπων. Ανάλογη πρωτοβουλία δεν έλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ως θα ώφειλαν. Μέσα τη διάχυση των πληροφοριών επιτυγχάνεται η επιτάχυνση των απαιτούμενων ενεργειών, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβούν σωτήριες. «Είναι ο θείος μου και λέγεται Μιχάλης Πολυπόρτης», διαβάζουμε σε ανάρτηση στο Facebook που συνοδεύεται από φωτογραφία και η οποία εμφανίζεται και στην ιστοσελίδα αναζήτησης των αγνοουμένων.

Η αυτοοργάνωση των πολιτών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδίως μέσα από το Facebook παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες φυσικές καταστροφές διεθνώς – και θα αναφέρουμε ενδεικτικά τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και στην Ισπανία που σημειώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες καταστροφές είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά από την πυρκαγιά στην Αττική. Hταν πιο αργές, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη για αρκετές ημέρες και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή πολύ περισσότερων, δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Η ανάρτηση φωτογραφιών και πληροφοριών στο Facebook για την εξέλιξη των φαινομένων συνέβαλε καθοριστικά, ώστε πολλοί άνθρωποι που ήταν χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να αποκτήσουν πληρέστερη γνώση των συνθηκών και να πάρουν εγκαίρως τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να διασωθούν.

Εθελοντισμός

Δυστυχώς, κάτι ανάλογο δεν κατέστη εφικτό στην προχθεσινή πυρκαγιά, καθώς η ταχύτητα με την οποία εκδηλώθηκε αιφνιδίασε όχι μόνο τους αρμόδιους, που δεν προχώρησαν στην εκκένωση της περιοχής, αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους όταν η φωτιά είχε ήδη εισβάλει στον οικισμό. Δεν υπήρχε, δηλαδή, χρόνος για φωτογραφίες και αναρτήσεις που θα επέτρεπαν την ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ η επιτάχυνση των γεγονότων βρήκε πολλούς ανθρώπους εγκλωβισμένους στα αυτοκίνητά τους. Καθώς ξεκίνησαν όλοι σχεδόν ταυτόχρονα χωρίς καθοδήγηση για την κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσουν, ακινητοποιήθηκαν στους στενούς δρόμους.

Οι περίπου 700 διασωθέντες από το Μάτι και τη Ραφήνα οφείλουν τη ζωή τους σε μια άλλη εκδήλωση αυτοοργάνωσης και εθελοντισμού, καθώς αρκετά ιδιωτικά σκάφη κατέπλευσαν δίπλα σε σκάφη του Λιμενικού Σώματος και προσέγγισαν τις περιοχές από θαλάσσης. Εφόσον η πυρκαγιά εκδηλώθηκε και τελείωσε με ασυνήθιστη ταχύτητα, ο ρόλος των social media περιορίστηκε στο –πολύ σημαντικό– σκέλος της προσπάθειας για την ταυτοποίηση και διάσωση των αγνοουμένων.

Μέσω DNA η αναγνώριση νεκρών

Επειτα από τον τραγικό θάνατο 80 ανθρώπων, κάθε ηλικίας, έρχεται το θλιβερό καθήκον των συγγενών τους. Η αναγνώριση απανθρακωμένων πτωμάτων είναι εξ ορισμού πολύ δύσκολη. Εξ ου και το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στη σύνθεση ειδικής ιατροδικαστικής ομάδας, που αποτελείται από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό. Στόχος τους είναι να εξασφαλιστεί με πλήρη αξιοπιστία η αναγνώριση και η ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ταυτόχρονα, η επιστημονική ομάδα φιλοδοξεί να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων. Με τον τρόπο αυτό εκφράζεται η ελπίδα ότι στον συντομότερο δυνατό χρόνο θα παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου. Επισημαίνεται ότι η κηδεία τους θα γίνει δημοσία δαπάνη, άλλωστε έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος. Εν προκειμένω, οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο Σχιστού, όπου πολλοί συγγενείς ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να δώσουν δείγμα DNA για να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης. Στιγμές αγωνίας περνούν στο μεταξύ συγγενείς και φίλοι δεκάδων αγνοουμένων. Ενδεικτικά χθες στον αριθμό 199 της Πυροσβεστικής είχαν γίνει περί τις 100 αναφορές για αγνοουμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή