Καύση της μνήμης μας ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Καύση της μνήμης μας ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίναι καλύτερο να καίγεσαι με αριστερή ή με δεξιά κυβέρνηση; Φαιδρό ερώτημα, και πόση φαιδρότητα εκδηλώνουν όσοι κρύβονται πίσω από τις κομματικές ετικέτες, τις δικές τους και των αντιπάλων τους, για να καλύψουν την πολιτική τους αδυναμία!

Οταν βιώσεις δραματική, αιφνίδια, «απαράσκευη» ψυχικά απώλεια οικείων σου, όταν δεις να καίγεται η περιουσία σου, ή ακόμη και ως θεατής διαπιστώνεις τον όλεθρο και την καταστροφή, που μπορεί να πλήττουν τώρα τον γείτονα αλλά αύριο θα πλήξουν εσένα, απαιτείς να μην εμπαίζεσαι. Να μην ακούς φληναφήματα από πολιτικούς που ανερυθρίαστα δηλώνουν –σαν μάστορες θεατρινίστικης φάρσας– πως ενδιαφέρονται για την τύχη του τόπου, που εκλέγονται, τάχα, για να προσφέρουν στον τόπο, αλλά εντέλει αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα με τους προηγούμενους για να στρουθοκαμηλίσουν, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους.

Για ασύμμετρη απειλή έκανε λόγο χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, τον Αύγουστο του 2007 επέκρινε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για το επιχείρημα περί ασύμμετρης απειλής που επικαλέστηκε για τις πυρκαγιές στην Ηλεία. «Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη», έλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η καταστροφή μπορεί να προκληθεί και να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά, όπως έδειξε η αστραπιαία ταχύτητα της πυρκαγιάς, ωστόσο η προληπτική ύπαρξη σχεδίου και η οργάνωση την κρίσιμη ώρα απαιτούν χρόνο και σκέψη.

Εκπονήθηκε σχέδιο; Ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για την περίπτωση μιας καταστροφής, όπως αυτή που είχε συμβεί το 2007; Οι υπηρεσίες και οι πολιτικές ηγεσίες τους επέδειξαν τα απαραίτητα αντανακλαστικά;

Σε αυτά καλούνται οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και οι υπουργοί να δίνουν απαντήσεις, ώστε να πείθουν τους πολίτες για τα καθήκοντα (υποχρεώσεις) που αναλαμβάνουν.

Η Ελλάδα δεν φημίζεται για την οργάνωση των κρατικών δομών της, με αποτέλεσμα το κενό να καλύπτουν θεσμοί όπως η οικογένεια και η Εκκλησία. Η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς αποτελεί εν Ελλάδι ασφαλές κριτήριο για μία κυβέρνηση. Σε περίπτωση βιβλικής καταστροφής η ανυπαρξία του κράτους δημιουργεί χώρο για να αναπτυχθούν σχήματα αυτοοργάνωσης των πολιτών, γεγονός που κατ’ επέκτασιν επιτρέπει σε ομάδες με τον άναρθρο, θυμικό λόγο τους, να εκμεταλλευθούν πολιτικά τη δικαιολογημένη οργή. H Ελλάδα έχει ήδη τέτοια δείγματα, με την παρουσία της Χρυσής Αυγής. Οπως αποδεικνύεται, αυτό είναι η μόνη κρίσιμη διαφορά του 2018 από το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή