Απανθρακωμένα πτώματα που δεν αναγνωρίζονται

Απανθρακωμένα πτώματα που δεν αναγνωρίζονται

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, στην οποία μετέχουν ιατροδικαστές και αστυνομικοί, ανέλαβε με διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. την καταγραφή και ταυτοποίηση των 81 νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής. Εως χθες είχε ολοκληρωθεί η νεκροψία – νεκροτομή για 30 σορούς και, όπως εκτιμάται, η διαδικασία θα διαρκέσει το αργότερο μέχρι το Σάββατο.

Αμέσως μετά θα υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα και για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, καθώς είναι ιδιαίτερα πιθανό μεταξύ των 81 νεκρών να βρίσκονται άτομα που έχουν δηλωθεί «αγνοούμενοι» από συγγενείς τους. Τα περισσότερα, άλλωστε, από τα πτώματα είναι απανθρακωμένα, δεν αναγνωρίζονται οπτικά και η διαδικασία ταυτοποίησής τους πρέπει να γίνει μέσω DNA.

Μιλώντας, χθες, στην «Κ» ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Νίκος Καρακούκης, εξήγησε ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για 30 σορούς εκ των οποίων μόλις 4 ή 5 ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν από συγγενείς τους. Η κ. Γιούλη Μάλαινου, ενδεικτικά, ταξίδεψε χθες με τον σύζυγό της από το Καρπενήσι και μετέβη στην ιατροδικαστική υπηρεσία στο Γουδί, όπου αναγνώρισε το πτώμα της 73χρονης μητέρας της. Οπως είπε, μιλώντας με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια, η μητέρα της παραθέριζε στο Μάτι και ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα όπου βούτηξε για να γλιτώσει από τις φλόγες. «Μπόρεσα να την αναγνωρίσω γιατί μέσα σε σακίδιο πλάτης είχε την ταυτότητά της».

Οπως εξηγούν στην «Κ» αστυνομικοί που μετέχουν στην Ομάδα, οι σοροί φυλάσσονται στο νεκροτομείο του Σχιστού και από εκεί μεταφέρονται σταδιακά στο νεκροτομείο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, στην οδό Μικράς Ασίας, στην περιοχή Γουδί.

Οι ιατροδικαστές διεξάγουν νεκροψία – νεκροτομή, καταγράφουν τυχόν στοιχεία αναγνώρισης, όπως τατουάζ ή ουλές και στη συνέχεια συλλέγουν δείγμα ιστών και οστών, τα οποία παραδίδουν στους βιολόγους της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που μετέχουν στη διαδικασία. Αυτοί με τη σειρά τους μεταφέρουν τα δείγματα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για εξέταση DNA, ενώ είναι αρμόδιοι για τη λήψη δείγματος βιολογικού υλικού από τους συγγενείς των αγνοουμένων που σπεύδουν στο νεκροτομείο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μεταξύ των νεκρών είναι οι δικοί τους άνθρωποι.

Οπως εξηγεί ο κ. Καρακούκης, η νεκροψία έχει ως σκοπό να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου, να αποσαφηνιστεί δηλαδή εάν τα θύματα κατέληξαν συνεπεία εγκαυμάτων ή εάν υπέστησαν υποξία λόγω εισπνοής μεγάλης ποσότητας καπνού. Ο Χρήστος Μ., ενδεικτικά, περιμένει υπομονετικά στην είσοδο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας να μάθει εάν ανάμεσα στις σορούς που μεταφέρονται με μικρά βαν από το Σχιστό στο Γουδί είναι ο φίλος του Σπύρος. Είναι και οι δύο ειδικοί στην κοπή δέντρων και αμέσως μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά, πήραν εντολή να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη στο Λύρειο Ιδρυμα. «Την τελευταία φορά που μιλήσαμε του είπα φύγε γρήγορα γιατί η φωτιά πλησιάζει. Εκείνος μου απάντησε βάζω τα παπούτσια μου και βγαίνω. Εκτοτε, δεν έχει δώσει σημεία ζωής και δυστυχώς το αυτοκίνητό του βρέθηκε καμένο. Ηρθε, χθες, ο πατέρας του και έδωσε δείγμα βιολογικού υλικού. Δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Σπύρος χάθηκε, λέει ότι έχει κολυμπήσει και έχει βγει σε μια βραχονησίδα», διηγείται. Πάντως, υπάρχουν φωνές συγγενών που καταγγέλλουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διαδικασία: «Θέλουμε να θρηνήσουμε τους δικούς μας και δεν μπορούμε εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων», είπε στην «Κ» συγγενής τετραμελούς οικογένειας που χάθηκε στις φλόγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή