Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα νερού στον Αρη

Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα νερού στον Αρη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας νερού σε ρευστή μορφή στην επιφάνεια του Αρη. Αυτό που, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι μια λίμνη, βρίσκεται στον νότιο πόλο του πλανήτη και έχει διάμετρο περί τα είκοσι χιλιόμετρα. Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη κάποιων ιχνών διακοπτόμενης ροής ρευστού ύδατος στην επιφάνεια του Αρη, αλλά αυτό είναι το πρώτο σημάδι ενός μόνιμου σώματος νερού στον πλανήτη επί των ημερών μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νερό υπήρχε στην επιφάνεια του πλανήτη κατά το παρελθόν, όπως έδειξε η έρευνα του διαστημικού οχήματος Curiosity της NASA, και μάλιστα σχημάτιζε μεγάλες λίμνες. Ωστόσο το κλίμα στον πλανήτη ψυχράνθηκε εξαιτίας της λεπτής του ατμόσφαιρας και το νερό έχει δημιουργήσει πάγο.

Η ανακάλυψη της λίμνης έγινε με τη χρήση του Μarsis, ενός ραντάρ που βρίσκεται πάνω στο διαστημικό σκάφος της ESA, Mars Express.

«Δεν πρόκειται για πολύ μεγάλη λίμνη», τόνισε ο καθηγητής Ρομπέρτο Οροσέι, του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής, ο οποίος συντόνισε την έρευνα. Το Marsis δεν κατάφερε να καθορίσει πόσο βαθύ ήταν το στρώμα του νερού, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές είναι, κατ’ ελάχιστον, ένα μέτρο. «Ετσι, χαρακτηρίζεται ως σώμα νερού. Δεν πρόκειται για νερό που προέρχεται από την τήξη πάγου και το οποίο να γεμίζει κάποιο χώρο ανάμεσα στο πέτρωμα και τον πάγο, όπως συμβαίνει με κάποιους παγετώνες στη Γη», πρόσθεσε ο καθηγητής Οροσέι.

Τι σημαίνει αυτό για τη ζωή; Τίποτε συγκεκριμένο, επί του παρόντος.

Ο δρ Μάνις Πατέλ, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, εξηγεί: «Γνωρίζαμε ότι η επιφάνεια του Αρη ήταν αφιλόξενη για τη ζωή και έτσι η έρευνα για ζωή στον Αρη έχει μεταφερθεί στο υπέδαφος. Εκεί, έχουμε ικανή προστασία από την επικίνδυνη ακτινοβολία, ενώ η πίεση και η θερμοκρασία βρίσκονται σε πιο ευνοϊκά επίπεδα. Κυρίως αυτό επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, που είναι απαραίτητο για τη ζωή». Η αρχή της ύπαρξης του νερού είναι κομβικής σημασίας για την αστροβιολογία και την αναζήτηση της ζωής πέρα από τα όρια της Γης. Τα τελευταία ευρήματα υποδεικνύουν την ύπαρξη νερού, αλλά δεν επιβεβαιώνουν τίποτα περισσότερο. «Δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στο να ανιχνεύσουμε ζωή», τόνισε ο δρ Πατέλ, «αλλά το εύρημα μας υποδεικνύει πού θα πρέπει να ψάξουμε στον Αρη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή