«Ξέφραγο αμπέλι» η περιοχή του Σχινιά

«Ξέφραγο αμπέλι» η περιοχή του Σχινιά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες παιδιά που μεταφέρονται από ιδιωτικά σχολεία και camps, δεκάδες ΚΑΠΗ σε ημερήσιες εκδρομές και σημαντικός αριθμός λουομένων κατακλύζει καθημερινά την παραλία του Σχινιά. Τα Σαββατοκύριακα οι λουόμενοι εκτιμάται ότι φθάνουν ακόμα και τις 15.000, ανάβοντας μπάρμπεκιου, κάνοντας πάρτι και, φυσικά, αφήνοντας πίσω ατελείωτες ποσότητες σκουπιδιών. Ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου εκφράζει την αγωνία του για τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια πυρκαγιά στο παραλιακό δάσος, καθώς κανείς δεν έχει προνοήσει για το πώς θα εκκενωθεί εγκαίρως η περιοχή αν κάτι συμβεί. Και ζητεί να απαγορευθεί η πρόσβαση στην παραλία όταν οι άνεμοι φθάνουν τα 4 μποφόρ.

Το δάσος, με πεύκα και κουκουναριές, εκτείνεται σε μήκος 3,5 χλμ. και σε πλάτος έως 300 μέτρα, μπροστά από την παραλία του Σχινιά. Το οδικό δίκτυο είναι μέχρι το κωπηλατοδρόμιο επαρκές, καθώς είχε κατασκευαστεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Ομως η παραλία εξυπηρετείται από ένα στενό δρόμο, που συνεχίζεται με προδιαγραφές αγροτικού δρόμου προς την περιοχή των Δικαστικών. Η, δε, πρόσβαση στη θάλασσα εξακολουθεί να γίνεται με χωματόδρομους μέσα από το δάσος, παρότι η πολιτεία είχε υποσχεθεί ότι θα τους κλείσει μετά την κατεδάφιση των ταβερνών. «Φέτος θεωρούμε πρόοδο ότι τα πούλμαν που φέρνουν τα παιδιά των camps δεν μπαίνουν μέσα στο δάσος, αλλά σταθμεύουν στο τέλος της παραλίας. Αυτό, βέβαια, δεν έγινε χωρίς συγκρούσεις με τους φύλακες, καθώς όλοι είχαν συνηθίσει διαφορετικά», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, Χάρης Καμπεζίδης.

Το ζήτημα, ωστόσο, που αναδεικνύεται από την τραγωδία στο Μάτι, είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που ξεσπάσει μια πυρκαγιά στο δάσος, με πολλές εκατοντάδες παιδιά δημοτικού –πλέον των λουομένων– να βρίσκονται στην περιοχή και τον δρόμο να μην χωρά δύο πούλμαν, σε περίπτωση που ένα για οποιονδήποτε λόγο ακινητοποιηθεί. «Φυσικά και ανησυχούμε», λέει ο κ. Καμπεζίδης. «Από όλους αυτούς, μόνο ένας αθλητικός σύλλογος από τη Νέα Ιωνία έχει πάρει άδεια. Οι υπόλοιποι ούτε καν μας ενημερώνουν. Η περιοχή είναι ξέφραγο αμπέλι. Επιπλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη συχνά κακή συμπεριφορά των λουομένων, που ανάβουν μέχρι και φωτιές για μπάρμπεκιου ή κάνουν πάρτι και την αδιαφορία του Δήμου Μαραθώνα στο θέμα της τακτικής συλλογής των απορριμμάτων. Πρόσφατα τοποθετήσαμε εμπόδια, μεγάλα decks από πλαστικό που γεμίζουν με νερό, για να εμποδίσουμε την είσοδο αυτοκινήτων μέσα στο δάσος και τα περισσότερα εκλάπησαν μέσα σε λίγες ημέρες».

Ο φορέας διαθέτει μόλις έξι φύλακες που δουλεύουν σε βάρδιες και ένα όχημα, ενώ με πρόσφατο νόμο η αρμοδιότητά του επεκτάθηκε σε όλες τις περιοχές Natura της Αττικής, πλην του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Οπως σχολιάζει ο κ. Καμπεζίδης: «Εχουμε επανειλημμένως ζητήσει να κλείνει η πρόσβαση στην παραλία αν ο αέρας φθάσει τα 4 μποφόρ. Η πρότασή μας εγκρίθηκε από το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της περιφέρειας, αλλά η Τροχαία μάς απαντά ότι δεν έχει οχήματα και προσωπικό. Αν συμβεί κάτι, όμως, πώς θα απομακρυνθεί όλος αυτός ο κόσμος, που τα Σαββατοκύριακα ξεπερνά τις 15.000; Ποιος θα φταίει;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή