Σε υψηλό 4μήνου ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI μετά τη συμφωνία Τραμπ-Γιούνκερ

Σε υψηλό 4μήνου ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI μετά τη συμφωνία Τραμπ-Γιούνκερ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, οδηγώντας τις παγκόσμιες μετοχές σε νέο υψηλό τετραμήνου αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να διαπραγματευθούν στο θέμα του εμπορίου, αποκλιμακώνοντας τους φόβους για έναν διατλαντικό εμπορικό πόλεμο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραφε ο ευρωπαϊκός κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, που ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 2%. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά μισό τοις εκατό, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 16 Μαρτίου.

«Η άρση της απειλής των δασμών στον κλάδο των αυτοκινήτων ιδιαίτερα είναι μια σημαντική εξέλιξη. Δεν έχουμε δει πολλά μέτρα πραγματικά να εφαρμόζονται αλλά αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών», ανέφερε οικονομολόγος της RBC.

Τα κέρδη των μετοχών οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου, του ομολόγου αναφοράς για την ευρωζώνη, να διαμορφώνεται κοντά σε υψηλό μηνός στο 0,42%.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες. Η άνοδος των ασιατικών μετοχών ήταν συγκρατημένη λόγω της αδυναμίας στην Κίνας, όπου ο σύνθετος δείκτης αναφοράς στο χρηματιστήριο της Σανγκάης υποχώρησε κατά 0,7% ενώ τα bluechip σημείωσαν πτώση κατά 1,1%. Αυτό περιόρισε σε μόλις 0,1% την άνοδο του ευρύτερου δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας.

Ενώ το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού βελτιώνεται, «αυτή η συμφωνία, σε συνδυασμό με την κατάρρευση μια μεγάλης επιχειρηματικής συμφωνίας, δημιουργούν τον φόβο στους επενδυτές ότι ο εμπορικός πόλεμος στρέφεται πλέον ακόμα περισσότερο στην Κίνα», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμα προς τους πελάτες τους. Οι αναλυτές αναφέρονταν στην πιθανότητα απόσυρσης από την Qualcomm της προσφοράς ύψους 44 δισεκ. δολαρίων για την NXP Semiconductors, καθώς έληξε η προθεσμία για την εξασφάλιση της έγκρισης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Κίνας.

Παράλληλα, ενισχύονται οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη – οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters αναφέρουν ότι η παγκόσμια δραστηριότητα έφθασε στο αποκορύφωμά της, με τον εμπορικό προστατευτισμό να θεωρείται πως θα έχει σημαντικό καθοδικό αντίκτυπο.

Οι ανησυχίες για το εμπόριο και την ανάπτυξη ήδη επηρεάζουν την κερδοφορία κάποιων εταιριών. Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Ford Motor και Fiat Chrysler Automobiles αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις για την κερδοφορία τους, ενώ η γερμανική Daimler απέδωσε τη μείωση κατά 30% των κερδών δεύτερου τριμήνου στους δασμούς ΗΠΑ-Κίνας.

Η προειδοποίηση για επιβράδυνση της ανάπτυξης από τη Facebook, της οποίας η μετοχή κατέγραψε βουτιά έως και 24% στη μετασυνεδριακή της διαπραγμάτευση αργά χθες, υπογράμμισε τους κινδύνους που υπάρχουν για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις σε αυτή την περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνεδριάζει σήμερα και εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της, ενώ στη συνέχεια θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή