Βομβιστικές επιθέσεις του ISIS στη Συρία με 215 νεκρούς

Βομβιστικές επιθέσεις του ISIS στη Συρία με 215 νεκρούς

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τουλάχιστον 215 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στην επαρχία Σουέιντα της Νότιας Συρίας, έπειτα από συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αρκετοί εκ των οποίων εν συνεχεία έπεσαν νεκροί από τα πυρά τοπικών ένοπλων ομάδων. Οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στη θεωρούμενη ως ασφαλή πόλη Σουέιντα και σε γύρω χωριά.

Ενώ διαφαίνεται στον ορίζοντα η λήξη των συγκρούσεων με την εδραίωση του κυβερνητικού ελέγχου σε όλη τη χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να συγκρατήσει ενδεχόμενη επίθεση συριακών κυβερνητικών εναντίον των τελευταίων θυλάκων των ανταρτών στις περιοχές Ιντλίμπ και Ντεράα.

«Θα συζητήσουμε για την Ντεράα καθώς και για το Ιντλίμπ. Σε αυτά τα μέρη μπορούν να γίνουν τα πάντα ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Ερντογάν προτού αναχωρήσει για τη Νότια Αφρική, όπου θα λάβει μέρος σε σύνοδο αναπτυσσόμενων χωρών. Η επιχείρηση ανακατάληψης της επαρχίας Ντεράα από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τον ρωσικό στρατό, ξεκίνησε τον Ιούνιο και έχει οδηγήσει στην εκδίωξη των ανταρτών από το μεγαλύτερο τμήμα της επαρχίας. Απομένει η ίδια η πόλη Ντεράα, λίκνο των μεγάλων ειρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Μάρτιο του 2011, οι οποίες εξελίχθηκαν στην ένοπλη εξέγερση και στον εμφύλιο πόλεμο με τη συμμετοχή περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων. Το κόστος του πολέμου μέχρι στιγμής είναι τουλάχιστον 500.000 νεκροί και εκατομμύρια πρόσφυγες.

To Ισλαμικό Κράτος (ISIS), τζιχαντιστική οργάνωση που κατέλαβε αιφνιδιαστικά μεγάλο τμήμα της χώρας το 2014, έχει χάσει τα σημαντικότερα προπύργιά του, διατηρώντας έναν θύλακο στα νοτιοδυτικά, κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν. Χθες, το ISIS κυκλοφόρησε βίντεο με απανθρακωμένο πτώμα και συντρίμμια, τα οποία ανήκουν –όπως ανέφερε– στο συριακό αεροσκάφος που κατέρριψε προχθές πύραυλος προερχόμενος από το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή