Αντιτρομοκρατική νομοθεσία και με τη βούλα στην Τουρκία

Αντιτρομοκρατική νομοθεσία και με τη βούλα στην Τουρκία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήρθη, ζήτω η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψισθεί η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, μετά την ψήφιση αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία δίνει στις Αρχές υπερεξουσίες ανάλογες με αυτές που διέθεταν όσο διαρκούσε το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Η νέα νομοθεσία επιτρέπει τις μαζικές διώξεις δημοσίων υπαλλήλων για τρία ακόμη χρόνια, την προσωρινή κράτηση υπόπτων χωρίς κατηγορίες για διάστημα έως και 12 ημερών, καθώς και την απαγόρευση διαδηλώσεων τις βραδινές ώρες.

Ωστόσο, πρόοδος σημειώθηκε στο ζήτημα των διαβατηρίων των συζύγων όσων θεωρήθηκαν ύποπτοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Πρόκειται για 155.350 διαβατήρια, που είχαν ακυρωθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης και τα οποία ισχύουν εκ νέου από χθες, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε στην Τουρκία στις 20 Ιουλίου 2016, πέντε ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και, έπειτα από συνεχείς ανανεώσεις, έληξε στις 20 Ιουλίου 2018. Οσο βρισκόταν σε ισχύ συνελήφθησαν πάνω από 77.000 άτομα ως ύποπτα για σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες ή με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, που κατηγορείται ως «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος. Επίσης, περίπου 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι παύθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή