Μεταναστευτική «σκιά» πάνω από την Ευρώπη

Μεταναστευτική «σκιά» πάνω από την Ευρώπη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Κόμμα του Κέντρου» αποκάλεσε τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ, μετά τη μακρά διαμάχη με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για τη μετανάστευση, που λίγο έλειψε να οδηγήσει στην κατάρρευση του γερμανικού μεγάλου συνασπισμού. Ο Ζέντερ απέφυγε, πάντως, να αφήσει κάποια υπόνοια ότι θα εγκαταλείψει τη σκληρή του στάση στο ζήτημα, την οποία εγκαινίασε ο ηγέτης του κόμματος και υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. Αντίθετα, ζήτησε μονομερή δράση από το Βερολίνο και αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα αν δεν υπάρξει μια ευρεία πανευρωπαϊκή συμφωνία. «Ο Ζεεχόφερ είναι ο Ζεεχόφερ και ο Μάρκους Ζέντερ είναι ο Μάρκους Ζέντερ», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Zeit.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σχεδόν 900 άτομα έχουν διασωθεί από την ισπανική ακτοφυλακή τις τελευταίες δύο μέρες από τα νερά νότια της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου παρατηρείται δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών και οι υποδομές της χώρας αποδεικνύονται ανεπαρκείς για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων. Κάποιοι από τους μετανάστες έχουν καταλύσει σε λέμβο διάσωσης στο λιμάνι Αλγκεσίρας, καθώς είναι ήδη κατάμεστα τα αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, πάνω από 18.600 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ισπανία από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, στη Βοσνία αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων για την αναχαίτιση μιας μαζικής εισόδου μεταναστών. Ο αρμόδιος υπουργός, Ντράγκαν Μέκτιτς, προειδοποίησε ότι η Βοσνία δεν πρόκειται να γίνει ένα hotspot, στο οποίο θα στοιβάζονται μετανάστες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την πορεία τους στη Δυτική Ευρώπη.

«Ανεπιθύμητοι»

Σε πλοίο, το οποίο βρίσκεται σχεδόν δύο εβδομάδες στα ανοιχτά, επειδή καμία χώρα δεν δέχεται να υποδεχθεί τους 40 επιβάτες του, υπάρχουν και δύο εγκύους. Τέσσερις συνολικά χώρες (Μάλτα, Γαλλία, Ιταλία και Τυνησία) έχουν απορρίψει το αίτημα να καταπλεύσει στα λιμάνια τους. Οι μετανάστες, που εντοπίστηκαν από τυνησιακό σκάφος ανεφοδιασμού, πλέουν εδώ και 13 μέρες στη Μεσόγειο με τα τρόφιμα και τα φάρμακα να φθίνουν. Η ομάδα των 40 αναχώρησε αρχικά από τη Λιβύη με στόχο να φτάσει στην Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το κλίμα αδιαφορίας της ηπειρωτικής Ευρώπης να βοηθήσει τους μετανάστες, συγκίνηση έχει προκαλέσει η ενέργεια Σουηδέζας φοιτήτριας, η οποία προκειμένου να εμποδίσει την απέλαση Αφγανού έβγαλε εισιτήριο με την ίδια πτήση και αρνήθηκε να κάτσει στη θέση της. Η Ελιν Ερσον απαίτησε να απομακρυνθεί ο άνδρας από το αεροσκάφος, αντιμετωπίζοντας την οργή των συνεπιβατών της για την επιμονή της. «Δεν πρόκειται να κάτσω όσο αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στο αεροπλάνο», διακήρυξε και βιντεοσκόπησε και μετέδωσε ζωντανά τη δράση τους, που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάνω από δύο εκατομμύρια χρήστες παρακολούθησαν το βίντεο. Στο τέλος ένας Τούρκος συνεπιβάτης δηλώνει ότι είναι μαζί της και σηκώνεται κι αυτός όρθιος, ενώ πολλοί άλλοι επιβάτες τη χειροκροτούν, με αποτέλεσμα η νεαρή να ξεσπάσει σε κλάματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή