Αποσύρθηκε βιβλίο του Μουρακάμι από έκθεση, ως «άσεμνο»

Αποσύρθηκε βιβλίο του Μουρακάμι από έκθεση, ως «άσεμνο»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Χαρούκι Μουρακάμι, του πιο σημαντικού Ιάπωνα συγγραφέα, βρέθηκε στον ιστό της λογοκρισίας στο Χονγκ Κονγκ και αποσύρθηκε από έκθεση βιβλίου.

Το Δικαστήριο Aσέμνων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η έκδοση στην κινεζική γλώσσα του έργου «Κιζιντάντσο Γκορόσι» χαρακτηρίστηκε στην Τάξη ΙΙ -Ασεμνα υλικά, σύμφωνα με την South China Morning Ρost. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πωλείται μόνο σε βιβλιοπωλεία με το εξώφυλλό του καλυμμένο και με ένα σημείωμα που να προειδοποιεί για το περιεχόμενό του και περιορισμένη πρόσβαση μόνο σε αναγνώστες που είναι μεγαλύτεροι των 18 ετών. Επίσης, η απόφαση σήμαινε ότι το βιβλίο αποσύρθηκε από έκθεση βιβλίου του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της έκθεσης, το βιβλίο αποσύρθηκε προληπτικά μετά τη δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας.

Το βιβλίο, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί στη Βρετανία το φθινόπωρο, «είναι μία επική επίδειξη δύναμης αγάπης και μοναξιάς, πολέμου και τέχνης, αλλά και ένας φόρος τιμής στον μεγάλο Γκάτσμπι και μία καταπληκτική δουλειά φαντασίας από έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός εκδότης Χάρβιλ Σέκερ. Το βιβλίο άρχισε να πωλείται στην Ιαπωνία την περασμένη χρονιά και πολλοί στήθηκαν με τις ώρες έξω από τα βιβλιοπωλεία για να το αποκτήσουν. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αναψυχής και Πολιτισμού του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι και οι δημόσιες βιβλιοθήκες θα πρέπει να καλύπτουν το εξώφυλλο του βιβλίου και να τοποθετήσουν σημάνσεις. «Ανθρωποι που θα έχουν συμπληρώσει τα 18 χρόνια θα μπορούν να δανείζονται το βιβλίο», είπε.

Η China Times Publishing, η εταιρεία από την Ταϊβάν που εκδίδει το βιβλίο του Μουρακάμι ανακοίνωσε ότι της ζητήθηκε να το αφαιρέσει από το εκθετήριό της στην έκθεση βιβλίου του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί εκθέτες ανέφεραν ότι η πώληση «άσεμνων» βιβλίων μπορεί να οδηγήσει και στο κλείσιμο του εκθετηρίου.

Η δικαστική απόφαση δέχθηκε πολλές επικρίσεις. O Τζέισον Ι Νγκ, πρόεδρος της PEN Hong Kong, δήλωσε στον Guardian ότι «οι απόψεις των Αρχών του Χονγκ Κονγκ για τη σεξουαλικότητα και τη λογοτεχνική διαχείρισή της είναι αρχαϊκές. Είναι επίσης αυθαίρετες. Ποιος μπορεί να πει ότι η αναπαράσταση του σεξ από τον Μουρακάμι είναι περισσότερο άσεμνη από αυτή που απαντά κανείς σε ένα μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόις ή του Χένρι Μίλερ. Κι όμως, ο πρώτος απαγορεύεται να συμμετάσχει σε ένα λογοτεχνικό γεγονός και ο δεύτερος διδάσκεται στα σχολεία ως κλασικός».

Aίτηση η οποία υπογράφηκε από περίπου 2.000 άτομα ζητεί την ακύρωση της δικαστικής απόφασης, λέγοντας ότι καθιστά το Χονγκ Κονγκ την πιο συντηρητική περιοχή στη σινόσφαιρα και ότι θα γεμίσει ντροπή τον λαό του Χονγκ Κονγκ. Η δικαστική απόφαση ακολουθεί την αφαίρεση παιδικών βιβλίων με ΛΟΑΤΚΥ θέματα από τα ράφια των βιβλιοθηκών στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από πιέσεις ομάδας κατά των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή