Καμμένος στο BBC: Η αυθαίρετη δόμηση ευθύνεται για την τραγωδία στο Μάτι

Καμμένος στο BBC: Η αυθαίρετη δόμηση ευθύνεται για την τραγωδία στο Μάτι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, σε ερώτηση δημοσιογράφου από το βρετανικό δίκτυο του ΒBC, για το αν έπρεπε να υπάρχει καλύτερο σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. «Οχι. Οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι υπηρεσίες έδρασαν με σχέδιο την κατάλληλη στιγμή», τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Στις 23 Ιουλίου η φωτιά ξεκίνησε από τα δυτικά της Αθήνας και όλες οι δυνάμεις ήταν εκεί. Στις 24 Ιουλίου, γύρω στις 4 το απόγευμα μας ενημέρωσαν σχετικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη. Μετακινήσαμε το 50% της πυροσβεστικής δύναμης εκεί», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς δε, για τις υπόνοιες περί καθυστέρησης στην ανταπόκριση του μηχανισμού στις πυρκαγιές ο κ. Καμμένος απάντησε ότι δεν πρόκειται για τη δική του αρμοδιότητα και πως «η Πυροσβεστική υπηρεσία είναι υπό την ευθύνη άλλου υπουργείου».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις ήταν σε ετοιμότητα από την πρώτη μέρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το σχέδιο του ΝΑΤΟ. Δεν λειτουργούμε ανεξάρτητα από τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του BBC σημείωσε ότι υπήρχαν άνθρωποι στους λόφους στο Μάτι, πολλοί από τους οποίους πέθαναν και μάλιστα 26 έχασαν τη ζωή τους μαζί. «Ο κόσμος ρωτά γιατί δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής και μια συντονισμένη επιχείρηση που να τους επιτρέψει να φύγουν». 

«Αυτό είναι έγκλημα», απαντά ο κ. Καμμένος και προσθέτει: «Αυτό είναι ένα έγκλημα του παρελθόντος, γιατί στο Μάτι και σε αυτήν την ακτογραμμή της Αττικής, όλες αυτές οι κατοικίες, η πλειοψηφία έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια. Εχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Μετά από μια τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες».

«Δηλαδή λέτε ότι το γεγονός ότι οι κάτοικοι έκτισαν σπίτια ανάμεσα στα πεύκα χωρίς άδεια ήταν ριψοκίνδυνο; Και αν ναι η επόμενη ερώτηση είναι πώς του επετράπη να το κάνουν;», διερωτάται ο Βρετανός δημοσιογράφος. «Δεν το επιτρέπουμε», καταλήγει ο Ελληνας υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή