Το δίλημμα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Ιράν

Το δίλημμα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Ιράν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το δίλημμα αν θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή των ΗΠΑ, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα τα στελέχη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που προσπαθούν να διατηρήσουν τις δράσεις τους στο Ιράν. Η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τον περασμένο Μάιο και ετοιμάζεται να επαναφέρει τις κυρώσεις που ίσχυαν εναντίον της Τεχεράνης, πριν από το 2015. Νομικοί και διπλωμάτες τηρούν επιφυλάξεις για το αν η πρόταση της Κομισιόν για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα. Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα έχουν το νομικό δικαίωμα να μη συμμορφωθούν με τις αμερικανικές κυρώσεις, επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times. Θα μπορούν, επίσης, να ζητήσουν αποζημίωση για τις ζημίες που προκαλούνται από τις κυρώσεις από όσους τις προκάλεσαν.

Τον επόμενο μήνα, οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τις κυρώσεις στο εμπόριο αυτοκινήτων, χρυσού και άλλων μετάλλων με το Ιράν. Από τον Νοέμβριο θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις εις βάρος των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν. Οι αμερικανικές κυρώσεις ισχύουν, επίσης, εις βάρος των ξένων επιχειρήσεων που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στο Ιράν. «Είναι μια πολιτική της Ε.Ε. που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ. Αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά», σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Covington & Burling στη βρετανική εφημερίδα.

Στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συμμετείχαν, εκτός των ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Οι χώρες αυτές καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες για να μην αποκοπούν οι επιχειρήσεις τους από τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με την Τεχεράνη. Εντούτοις, το κλίμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. είναι αρνητικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή