Νέες ταινίες: Μια αλλόκοτη φονική ακολουθία

Νέες ταινίες: Μια αλλόκοτη φονική ακολουθία

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μυστικό της πεταλούδας **½

ΘΡΙΛΕΡ (2018)

Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Καλπασόρο

Ερμηνείες: Ραούλ Αρέβαλο, Αούρα Γαρίδο, Ούγκο Αρμπες

Τα ισπανικά αστυνομικά θρίλερ, που μας έχουν δώσει αρκετές πολύ αξιόλογες ταινίες τα τελευταία χρόνια, μας επισκέπτονται ξανά, αυτή τη φορά βάζοντας και το στοιχείο του μεταφυσικού στην εξίσωση. Ο σκηνοθέτης Ντανιέλ Καλπασόρο στήνει τον αρκετά περίτεχνο –στα όρια του επιτηδευμένου– καμβά μιας αφήγησης που επιχειρεί να «κυκλώσει» τον φυσικό χρόνο. Στις 12 Απριλίου 2008 ο Τζον, ένας νεαρός άνδρας, βλέπει τον κολλητό του φίλο να πεθαίνει από τυχαία πυρά σε ένα βενζινάδικο.

Δέκα χρόνια αργότερα, ο 9χρονος Νίκο λαμβάνει ένα σημείωμα που τον απειλεί πως αν πάει την ίδια μέρα στο συγκεκριμένο σημείο θα πεθάνει. Πρόκειται για σύμπτωση; Ο Τζον, ο οποίος έχει και παρελθόν σχιζοφρένειας, θα αναλάβει να εξιχνιάσει την υπόθεση με τις δικές του δυνάμεις, ερευνώντας τόσο τις παρελθούσες όσο και τις μελλοντικές προεκτάσεις μιας αλλόκοτης φονικής ακολουθίας.

Η ιστορία ξεκινά με ρυθμό και ένταση για να συνεχίσει με σκαμπανεβάσματα, κυρίως εξαιτίας των παράλληλων αφηγήσεων που αποσυντονίζουν κάπως από το κεντρικό πλάνο. Η μεταφυσική διάσταση από την άλλη, είναι μεν συναρπαστική, ειδικά όταν αποκαλύπτεται στην ολότητά της, όμως ξενίζει κάπως συγκρινόμενη με τον έντονο ρεαλισμό των γνωστών μας ισπανικών θρίλερ. Ο χρόνος είναι και εδώ «ένας επίπεδος κύκλος», όπως ανέφερε η διάσημη ατάκα του τηλεοπτικού «True Detective», ωστόσο εκεί η «μοίρα» δεν έχει μεγάλη συμμετοχή στα τεκταινόμενα.

Στα θετικά η πολύ καλή ερμηνεία –ακόμη μία– του Ραούλ Αρέβαλο στον κεντρικό ρόλο, τον οποίο γνωρίζουμε από το «Μικρό Νησί», καθώς και η ατμοσφαιρική κινηματογράφηση (την έχουν τελειοποιήσει πια οι Ισπανοί) που μας βάζει από την αρχή στο κλίμα αγωνίας της ταινίας.

Κάθαρση: Η αρχή **½

Νέες ταινίες: Μια αλλόκοτη φονική ακολουθία-1

Σκηνοθεσία: Τζέραρντ Μακ Μάρεϊ

Ερμηνείες: Μαρίζα Τομέι, Λεξ Σκοτ Ντέιβις, Γίλαν Νόελ

Οι νέοι εθνοπατέρες

Επειτα από τρεις επιτυχημένες εμπορικά ταινίες, το franchise επιστρέφει για να μας αφηγηθεί την αρχή της τρομακτικής του «αμερικανικής παράδοσης». Οι νεοεκλεγμένοι στον Λευκό Οίκο Νέοι Εθνοπατέρες αποφασίζουν τη διεξαγωγή ενός ρηξικέλευθου πειράματος προκειμένου να εκτονώσουν την κοινωνική ένταση. Στο Staten Island της Νέας Υόρκης, διοργανώνεται ένα 12ωρο κατά το οποίο όλα τα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα. Οσοι από τους κατοίκους επιλέξουν να συμμετάσχουν θα αμειφθούν. Το φιλμ δράσης αποκτά έντονη πολιτική διάσταση, με τους πιο αδύναμους οικονομικά Αφροαμερικανούς κατοίκους να μένουν πίσω και να τα βάζουν με παρακρατικές ομάδες που θέλουν να τους εξοντώσουν.

Ερωτας στη Σιβηρία **

Νέες ταινίες: Μια αλλόκοτη φονική ακολουθία-2

Σκηνοθεσία: Μάθιου Ρος

Ερμηνείες: Κιάνου Ριβς, Ανα Ουλάρου, Μπόρις Γκουλιάριν

Κυκεώνας κλισέ στη Σιβηρία

Ο Κιάνου Ριβς γυρίζει στη δράση, ταξιδεύοντας αυτή τη φορά στη Ρωσία –και συγκεκριμένα στην παγωμένη Σιβηρία– όπου τον περιμένουν τόσο ο έρωτας όσο και οι… σφαίρες. Ο Λούκας είναι ένας έμπορος διαμαντιών, ο οποίος θα βρεθεί στην Αγία Πετρούπολη για μια κάπως αμφιλεγόμενη συναλλαγή. Οταν όμως η αρχική του συμφωνία θα στραβώσει, εκείνος αναγκάζεται να φτάσει ώς τη Σιβηρία για να αναζητήσει τον συνεργάτη του. Αντί αυτού, εκεί θα βρει την όμορφη Κάτια, η οποία σύντομα θα μπλεχτεί επίσης στην υπόθεση. Το μαφιόζικο θρίλερ χάνει σύντομα την (όποια) φόρα του για να εξελιχθεί σε έναν κυκεώνα κλισέ και επαναλήψεων με λίγα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ο κύριος Κλάιν ***

Νέες ταινίες: Μια αλλόκοτη φονική ακολουθία-3

Σκηνοθεσία: Ζοζέφ Λοζέι

Ερμηνείες: Αλέν Ντελόν, Ζαν Μορό, Ζουλιέτ Μπερτό

Δύο συνεπώνυμοι Εβραίοι

Επανέκδοση μιας ταινίας του Ζοζέφ Λοζέι από το 1976, με τον Αλέν Ντελόν να χαρίζει την εξαιρετικά στυλάτη ερμηνεία του ως μίστερ Κλάιν. Πρόκειται για έναν έμπορο τέχνης, ο οποίος στο κατοχικό Παρίσι του 1942 εξακολουθεί τις εμπορικές του δραστηριότητες, επωφελούμενος από την κατάσταση για να αποσπάσει τεχνουργήματα από Εβραίους σε εξευτελιστικές τιμές. Κάποια μέρα, ωστόσο, θα διαπιστώσει πως υπάρχει κι άλλος με το δικό του όνομα που κάνει ανάλογες δουλειές και είναι μάλιστα Εβραίος. Σύντομα, ο κ. Κλάιν θα βρεθεί άσχημα μπλεγμένος, προσπαθώντας ο ίδιος, αβοήθητος, να διαλευκάνει την κατάσταση. Η ταινία τιμήθηκε με 4 βραβεία Σεζάρ, ανάμεσά τους και για την κορυφαία ανδρική ερμηνεία.

Εμείς…

Συνάντηση με εκπροσώπους κινηματογραφικών φορέων και σωματείων είχε τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Τρίτης, η συνάθροιση που είχε σκοπό την ανταλλαγή απόψεων πάνω στα σύγχρονα ζητήματα του ελληνικού σινεμά, διεξήχθη σε καλό κλίμα, καταγράφοντας τα προβλήματα των επαγγελματιών του κλάδου και ειδικότερα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες χρηματοδότησης. Για την επίλυσή τους ανακοινώθηκε η συγκρότηση δύο επιπλέον επιτροπών αξιολόγησης, με στόχο αυτές να μειώσουν τον χρόνο αναμονής μεταξύ της υποβολής των αιτήσεων και της προέγκρισης χρηματοδοτήσεων.

…και οι άλλοι

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφική συνάντηση θα έχουμε με αφορμή το «The Woman in the Window», τη νέα ταινία του Τζο Ράιτ. Ο σκηνοθέτης της «Πιο σκοτεινής ώρας» και της «Εξιλέωσης» θα συνεργαστεί ξανά με τον τελευταίο νικητή του Οσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Γκάρι Ολντμαν, τοποθετώντας αυτή τη φορά δίπλα του την εξαιρετική –και υποψήφια για 5 αγαλματίδια– Εϊμι Ανταμς. Το φιλμ βασίζεται στο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Α. Τζ. Φιν και έχει για πρωταγωνίστριά του μια μοναχική γυναίκα, η οποία περνάει τον χρόνο της (κυρίως) πίνοντας στο σπίτι της και κατασκοπεύοντας τους γείτονες. Κάποιοι από αυτούς, ωστόσο, θα της κινήσουν παραπάνω την περιέργεια, με τις βίαιες συμπεριφορές που θα παρατηρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή