Πολιτική διαχείριση χωρίς παραίτηση

Πολιτική διαχείριση χωρίς παραίτηση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ταν κάποια στιγμή της καταραμένης Δευτέρας η κυβέρνηση Συρανέλ διαπίστωσε ότι οι πυρκαγιές ξέφυγαν από κάθε έλεγχο στην Κινέτα και ιδιαίτερα στο Μάτι, σχεδόν ενστικτωδώς έστρεψε την προσοχή της σε αυτό που θεωρεί ότι γνωρίζει να κάνει καλύτερα. Στην πολιτική διαχείριση της καταστροφής προκειμένου να πέσει η ίδια στα… μαλακά. Ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός επιστρέφει άρον άρον από τη Βοσνία (φυσιολογικό), προφανώς για να δείξει ότι τις κρίσιμες ώρες αναλαμβάνει αυτός τα ηνία για να καθοδηγήσει τόσο την κυβερνητική όσο και την κρατική μηχανή, φροντίζοντας αργά τη νύχτα να προβάλει εκείνη την άθλια –από πλευράς σύλληψης και εικόνας– σύσκεψη ενημέρωσής του από κυβερνητικούς και κρατικούς αρμόδιους. Στο μεταξύ και για περίπου 10 ώρες δεν υπήρχε καμία ενημέρωση και είχαν εξαφανιστεί οι πάντες, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, από τη Δούρου ώς τον Καμμένο, ακόμη και ο «σάκος του μποξ» ονόματι Κουρουμπλής. Περίμεναν προφανώς γραμμή από τον Αλ. Τσίπρα…

Το μέγεθος της τραγωδίας φάνηκε την Τρίτη σε όλη τη φριχτή του έκταση, με την κυβέρνηση όμως να μην αλλάζει τακτική. Διαγγέλματα, συσκέψεις επί συσκέψεων, κατάρες κατά των ακραίων φαινομένων, επιδείξεις ετοιμότητας εκ των υστέρων, εμφανίσεις υπουργών στις διακεκαυμένες ζώνες και υπερπτήσεις άλλων πάνω από αυτές, προσπάθειες απόσεισης ευθυνών, αλλά επί της ουσίας δίχως ορατή βελτίωση στον συντονισμό και στην αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Και κυρίως ούτε λόγος περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης. Εστω για λόγους πολιτικής ευαισθησίας, κατά το παράδειγμα της υπ. Εσωτερικών της Πορτογαλίας μετά τις περυσινές φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα της.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, που στη διάρκεια της θητείας της η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες από πλημμύρες και φωτιές, θεωρεί ότι η ίδια δεν ευθύνεται. Φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή (κατά Δούρου και Τόσκα), ενώ αυτή αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προς στιγμήν, ο πρωθυπουργός εκδήλωσε διάθεση για θεωρίες και ερμηνείες συνωμοσίας, αλλά φαίνεται ότι το σκέφτηκε καλύτερα και συγκρατήθηκε στη συνέχεια.

Η αλήθεια είναι ότι το κακό που συνέβη στο Μάτι και προηγουμένως στη Μάνδρα, κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Οταν η κρατική μηχανή είναι από ανίκανη ώς ανύπαρκτη, με συνεχή τάση χειροτέρευσης επί ημερών των θαυματοποιών Συρανέλ, όταν δεν υπάρχει στοιχειώδης σχεδιασμός από τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες για την αντιμετώπιση εκτάκτων και ακραίων φαινομένων, όταν δεν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα προστασίας, όταν οι λέξεις «οργάνωση» και «συντονισμός» είναι άγνωστες, όταν οι αρμόδιοι στερούνται παντελώς επαγγελματισμού, όταν βασιλεύει ένα απερίγραπτο μπουρδούκλωμα γραφειοκρατίας, ανευθυνότητας, αρμοδιοτήτων και ασυδοσίας, όταν οι πολίτες δεν ξέρουν τι σημαίνει κοινωνική ευθύνη, όταν δεν εφαρμόζονται οι κανόνες και οι νόμοι ούτε στο ελάχιστο, όταν η δόμηση είναι παντελώς άναρχη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί κάτω από το μέτριο, οι τραγωδίες είναι αναπόφευκτες.

Και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν αν το κράτος δεν ανασυγκροτηθεί και οι πολίτες δεν αλλάξουν νοοτροπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή