Οι κληρονομήσαντες άνεμον

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνική τραγωδία έπληξε την Ελλάδα εν μέσω του θέρους. Πλησιάζουν τις δύο εκατόμβες οι νεκροί και οι αγνοούμενοι. Ανυπολόγιστες η οικολογική καταστροφή και οι υλικές απώλειες. Η επιτομή αυθαιρεσίας και ανευθυνότητος της κυβερνήσεως, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, των περιφερειαρχών και των ιδιωτών, βεβαίως.

Ενώ αυτά συμβαίνουν, κομματικά επιτελεία πυρετωδώς σταθμίζουν τα ενδεχόμενα πολιτικά τους κέρδη και αντιστοίχως τις ζημίες των αντιπάλων τους. Μία τρομακτική καταστροφή θα αποτελέσει αφορμή χυδαίας αντιπαραθέσεως σε επίπεδο πολιτικό.

Εξήγγειλε η κυβέρνηση επιδόματα και ελαφρύνσεις προς τους πληγέντες. Ορθότατα, ως είχε την ελαχίστη υποχρέωση. Θα συνταχθούν μελέτες για τις παραλείψεις του παρελθόντος και του παρόντος. Θα επαναδιατυπωθούν αποφάσεις για επανίδρυση του κράτους – ακόμη μία φορά. Διάχυτη, ωστόσο, η βεβαιότητα πως τελικώς τίποτε δεν θα γίνει. Διότι όλα αυτά συνέβησαν κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν και τίποτε δεν άλλαξε.

Αλλά υπάρχουν οι νεκροί, προς τους οποίους οφείλουμε όλοι μας σεβασμό. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έπραξε τα εκκλησιαστικώς εντελλόμενα. «Προσευχηθήκαμε για τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν και να παρηγορήσουμε όσους βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση». Ερωτηθείς, δε, για τις ρητορικές υπερβασίες του μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου, που κατήγγειλε ότι ο Θεός τιμωρεί διότι η χώρα διοικείται από άθεους, απήντησε θεολογικώς ότι «ο Θεός είναι αγάπη, δεν εκδικείται».

Κάποιοι δυσφόρησαν, διότι ο κ. Ιερώνυμος δεν ήταν πολιτικά καταγγελτικός, και διότι συνεργάζεται στενώς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αλλά η ουσιώδης διαφορά πολιτικής και εκκλησιαστικής θεωρήσεως των πραγμάτων απλώς τους διαφεύγει.

Οταν ορκίσθηκε πρωθυπουργός ο Κων. Μητσοτάκης, αντιπροσωπεία κυβερνητική και κομματική μετέβη στο Αγιον Ορος. Ο επικεφαλής της ομάδος εκείνης απευθυνόμενος στους μοναχούς προέβαλε το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τρέφουν βαθύτατο σεβασμό και θα σταθούν στο πλευρό της Ορθοδοξίας.

Οταν ολοκλήρωσε, απήντησε ο ηγούμενος: «Ποία κυβέρνησις, αδελφοί, ποίος πρωθυπουργός, ποίος κ. Μητσοτάκης… Εμείς από αιώνων, εδώ στις μονές, κ.λπ., κ.λπ.». Κατά συνέπεια, «ποίος κ. Τσίπρας, ποία κυβέρνηση, ποίος ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.». Η Εκκλησία έχει αποστολή και λόγο. Οι πολιτικοί οι ταράσσοντες τον οίκο αυτών κληρονομήσωσι άνεμον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή