«Καρέ» Ολυμπιονικών στο «55ο Ράλλυ Αιγαίου»

«Καρέ» Ολυμπιονικών στο «55ο Ράλλυ Αιγαίου»

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις Ολυμπιονίκες, οι δύο της ιστιοπλοΐας και οι δύο άλλων αθλημάτων, «τρέχουν» αυτή τη χρονιά με τον στόλο του «55ου Ράλλυ Αιγαίου. Οι Δημήτρης Δεληγιάννης και Λεωνίδας Πελεκανάκης από την ιστιοπλοΐα, η Βούλα Κοζομπόλη, «ασημένια» Ολυμπιονίκης στο πόλο και Δημήτρης Μούγιος, «ασημένιος» Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία, βρέθηκαν στον στόλο του ιστορικού θεσμού, που διοργανώνει, επί 55 χρόνια, ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Στον θρυλικό ελληνικό αγώνα της ανοικτής θάλασσας, δίπλα από τους Ολυμπιονίκες και τους «θρύλους» των ιστίων, παίρνουν μέρος και νέοι ιστιοπλόοι που έχουν γοητευτεί από την ιστορία του και αναμένεται να χαράξουν τη ρότα για το μέλλον του.

«Καρέ» Ολυμπιονικών στο «55ο Ράλλυ Αιγαίου»-1

Οι Βούλα Κοζομπόλη και Δημήτρης Μούγιος πήραν το… βάπτισμα του πυρρός στο «54ο Ράλλυ Αιγαίου και το Αρχιπέλαγος, που ερωτεύτηκαν, ύμνησαν και ζωγράφισαν λογοτέχνες και εκπρόσωποι της τέχνης, «τύλιξε» και αυτούς στα δίχτυα του. «Είπα ότι εφέτος δε θα αγωνιστώ γιατί είχα πολλές υποχρεώσεις, αλλά όταν πλησίαζαν οι ημέρες έκανα τα αδύνατα δυνατά για να βρεθώ σε αυτόν τον αγώνα που διαφημίζει τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο και μεταφέρει την ελληνική σημαία από τη μία άκρη του Αιγαίου στην άλλη», δήλωσε στην «Κ» η Βούλα Κοζομπόλη, που αγωνίζεται με το «Water Gipsy». Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και «ασημένια» Ολυμπιονίκης στο πόλο παρακολούθησε μαθήματα ιστιοπλοΐας στη σχολή του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης και, όπως μας είπε, θα πάει και στο αγωνιστικό τμήμα.

Ο Δημήτρης Μούγιος κοντεύει να… ξεχάσει ότι ήταν κωπηλάτης. Άρχισε να ασχολείται πριν από, περίπου, δύο χρόνια με την ανοικτή θάλασσα, τελείωσε και το αγωνιστικό τμήμα του ΠΟΙΑΘ και από τότε… μετράει μίλια. Ήδη έχει στην κατοχή του έναν τίτλο από το Ράλλυ Αιγαίου, με την ομάδα του «Optimum» και εφέτος τρέχει με το «Bullet – Encode». «Το υγρό στοιχείο είναι το… σπίτι μου. Η ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης μου δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσω να αγωνίζομαι και μου αρέσει πολύ. Το «Ράλλυ Αιγαίου» αποτελεί ιστορικό θεσμό και είμαι πολύ χαρούμενος που γίνομαι και εγώ «πλήρωμα» της ιστορίας του», υπογράμμισε.

«Καρέ» Ολυμπιονικών στο «55ο Ράλλυ Αιγαίου»-2

Κυβερνήτης στο «Bullet – Encode» είναι ο Δημήτρης Δεληγιάννης, 6ος Ολυμπιονίκης στα «Σόλινγκ» το 1984, με πολλές διακρίσεις στο τρίγωνο και, φυσικά, ένας από τους κορυφαίους αθλητές της ανοικτής θάλασσας. «Έχει το πιο γλυκό τιμόνι», μας λέει η νέα γενιά που τρέχει μαζί του, κάτι που δεν είναι τυχαίο, καθώς στους πρώτους του αγώνες στο Αιγαίο αγωνίστηκε και διακρίθηκε δίπλα στον θρυλικό τιμονιέρη της ελληνικής ιστιοπλοΐας, Γιάννη Γιαπαλάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες.

Το όνομα του Λεωνίδα Πελεκανάκη είναι συνυφασμένο με τη λέξη ιστιοπλοΐα. Ο νυν κυβερνήτης του σκάφους «Alsouma» της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έχει γράψει ιστορία στις κατηγορίες των «Φινν» και «Σταρ», με κορυφαία στιγμή την 6η θέση στους Ολυμπιακούς του 1984. Στο βιογραφικό του υπάρχουν χιλιάδες μίλια και πολλές διακρίσεις και στην ανοικτή θάλασσα.

Φυσικά στον στόλο του Ράλλυ Αιγαίου ξεχωρίζει η εμβληματική μορφή του Στέλιου Μπόνα. Ο 88χρονος πρωταθλητής ολυμπιακού τριγώνου με χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στα Lightning, διακρίσεις σε Flying Dutchman και Soling, κρατάει το τιμόνι του «Alter Ego – ABS» και έχει χαράξει ρότες σε περισσότερα από 40 Ράλλυ Αιγαίου.

Στο «iSail» βρίσκεται ο Γιάννης Απειρανθίτης, πρωταθλητής με πολλές διακρίσεις στις κατηγορίες τριγώνου και βασικό μέλος της ομάδας «Αταλάντη», με επιτυχίες στην ανοικτή θάλασσα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο παλαιός αθλητής είναι υπεύθυνος για την τεχνική του σκάφους.

«Καρέ» Ολυμπιονικών στο «55ο Ράλλυ Αιγαίου»-3

Από τους κορυφαίους της γενιάς του στα 470 ήταν ο Παύλος Κούρκουλος, που έχει έρθει δεύτερος και σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτής θάλασσας. Η «Απήδαλος Ναυς» μπορεί να μην κινείται με τη δύναμη του νου, με την οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία, κινούνταν τα πλοία των Φαιάκων, αλλά ο παλαιός πρωταθλητής με το πηδάλιο στο χέρι ξέρει να την οδηγεί σε σίγουρες διακρίσεις. 

Από 10 ετών ασχολείται με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα ο Άλφης Γεωργιάδης. Από τα Όπτιμιστ, στα Finn και ύστερα στα STAR, με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς και διεθνείς επιτυχίες. Στο «55ο Ράλλυ Αιγαίου» τρέχει με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στο Ράλλυ Αιγαίου, όμως, δεν αγωνίζονται μόνο οι παλαιοί «τριγωνάκηδες». Νέοι αθλητές με διακρίσεις στις ολυμπιακές κατηγορίες μυήθηκαν από τους παλαιότερους στη γοητεία του θεσμού και είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την ιστορία του. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται οι Άγγελος Λεμάνης (με το σκάφος «Aitis» της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού), Βαγγέλης Μιτάκης («Alssuma»), Χάρης Μαυρογεώργης (Africana – Optimum Team), Στρατής Ζουγανέλης (Bullet Encode), Δημήτρης Ανδρέικος (Water Gipsy) και οι νεαροί αθλητές των Laser, Αποστόλης Σερράος και Γιώργος Καντίνης (Chiara Jason).

Εκτός, όμως, από τους αθλητές του τριγώνου στον στόλο του Ράλλυ Αιγαίου υπάρχουν και δεκάδες ιστιοπλόοι που διδάχτηκαν το άθλημα, σε μεγαλύτερη ηλικία, στις σχολές ιστιοπλοΐας, το αγάπησαν και αποτελεί μέρος της ζωής τους. Το Ράλλυ Αιγαίου, με τα 55 χρόνια ζωής και τη μεγάλη προσφορά στο άθλημα, τους κέρδισε και κάθε καλοκαίρι ανοίγουν πανιά με τον στόλο του. Εξάλλου, στο Μικρολίμανο η ναυτοσύνη μετριέται με την ερώτηση «Εσύ σε πόσα Ράλλυ Αιγαίου έχεις τρέξει;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή