Πλημμύρα ανευθυνότητας έπνιξε τα Ι.Χ.

Πλημμύρα ανευθυνότητας έπνιξε τα Ι.Χ.

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες αυτοκίνητα «πνίγηκαν» σε πάρκινγκ στο Μαρούσι λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία ωστόσο έχουν εγκριθεί από το 2012. Επί χρόνια έγγραφα πηγαινοέρχονται ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου και της Περιφέρειας Αττικής που αδυνατούν να συνεννοηθούν, με αποτέλεσμα το έργο να αναβάλλεται διαρκώς παρά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Ειδικότερα, στην αδράνεια και στις καθυστερήσεις της Περιφέρειας Αττικής που δεν έχει προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής Σωρού, αποδίδει ο Δήμος Αμαρουσίου την πλημμύρα που σημειώθηκε μετά την έντονη βροχόπτωση, σε χώρο που χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ πίσω από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Στο σημείο καταστράφηκαν πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα όταν τα νερά έφθασαν τα τρία μέτρα ύψος. Σε απάντησή της η Περιφέρεια Αττικής κάνει λόγο για «παράνομο δημοτικό πάρκινγκ», τονίζοντας ότι «με τις κατασκευές του δήμου έχει μπαζωθεί η φυσική κοίτη του ρέματος σε τουλάχιστον τρία σημεία. Δηλαδή, κάτω από το παράνομο δημοτικό πάρκινγκ».

Χαρακτηριστικά, η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε χθες ανακοίνωση, ζητώντας από τους πολίτες να μην κυκλοφορούν πεζή στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Ελευθερίου λόγω πλημμυρικών φαινομένων. «Προτεραιότητα» τόνιζαν «έχουν οι ανθρώπινες ζωές».

Λόγω της ισχυρής καταιγίδας, χθες το μεσημέρι, πολλές περιοχές των βορείων προαστίων σε Βριλήσσια, Μελίσσια, Κηφισιά και Μαρούσι πλημμύρισαν και η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις. Στην Κηφισιά στη συμβολή των οδών Δραγούμη και Αδριανού, μπροστά από τον σταθμό των τρένων, ξεπήδησε ξαφνικά ένα «σιντριβάνι» νερού και λάσπης στη μέση του δρόμου. Διακόπηκε, επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους στην Κηφισιά και στη Νέα Ερυθραία.

Πλημμύρα ανευθυνότητας έπνιξε τα Ι.Χ.-1

Πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα καταστράφηκαν, μετά την έντονη βροχόπτωση, καθώς τα νερά στο πάρκινγκ έφθασαν τα τρία μέτρα ύψος.

Την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής Σωρού έχει αναλάβει η περιφέρεια, χρησιμοποιώντας ωστόσο μελέτη του Δήμου Αμαρουσίου. Ο Δήμος Αμαρουσίου από την πλευρά του τονίζει ότι η εκτέλεση του έργου έχει αποφασιστεί από το 2012 (117/2012 απόφαση περιφερειακού συμβουλίου), αλλά δεν έχει προχωρήσει.

Ο Δήμος Αμαρουσίου με έγγραφό του την 1η Φεβρουαρίου 2018 προς την Περιφέρεια Αττικής ζητεί πληροφορίες σε σχέση με την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου, τονίζοντας ότι «είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας για την προώθηση των μελετών μας με στόχο την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους από τις μελλοντικές καταστροφές». Οπως δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του δήμου κ. Γιώργος Διδασκάλου, «σύμφωνα με όλο το θεσμικό πλαίσιο είναι υπεύθυνη η περιφέρεια για το έργο, η οποία διαθέτει και τη χρηματοδότηση αλλά τίποτα δεν έχει γίνει εδώ και τόσα χρόνια».

Πλημμύρα ανευθυνότητας έπνιξε τα Ι.Χ.-2

Εικόνα καταστροφής και σε κατοικία στο Μαρούσι.

Η Περιφέρεια Αττικής κατηγορεί τον Δήμο Αμαρουσίου για καθυστέρηση ολοκλήρωσης της μελέτης «για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, που αύξησε από 6,3 σε 10,6 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση που την εγκρίναμε δύο φορές». Πρόκειται για έργο που σχετίζεται άμεσα με τα αντιπλημμυρικά έργα, τη μελέτη του οποίου ο δήμος απέστειλε στην περιφέρεια πριν από δύο χρόνια. «Τώρα μας ζητάει η περιφέρεια να κάνουμε συμπληρωματική μελέτη για τη μεταφορά των δικτύων της ΕΥΔΑΠ τονίζει στην «Κ» ο Γιώργος Διδασκάλου και αναφέρει ότι δεν έχει ο δήμος σχετική αρμοδιότητα.

Τέλος, επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα προβλέπονται για σήμερα, ενώ στην Αττική ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά από το βράδυ.

Οδηγοί σε απόγνωση στο… Μαρούσι

Mπορεί να νιώσει κάποιος ότι κινδυνεύει στο Μαρούσι; Η εικόνα χάους στους δρόμους, γνώριμη για όλους όταν βρέχει δυνατά, ήταν «πταίσμα» μπροστά στον φόβο που γρήγορα άρχισε να κάνει την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της χθεσινής νεροποντής, στην περιοχή. Γύρω από το Σισμανόγλειο άρχισαν να σχηματίζονται χείμαρροι απειλητικοί. Οδηγοί σε απόγνωση, να προσπαθούν να περάσουν μέσα από νερά που έτρεχαν με ορμή, με τη στάθμη σε αρκετά σημεία να καλύπτει τις ρόδες των αυτοκινήτων. «Δραπετεύοντας» από τους δρόμους που έμοιαζαν ποτάμια και επιχειρώντας να βγω στην Κηφισίας, πέφτω σε μια τεράστια ουρά αυτοκινήτων.

Καταφέρνοντας μετά πολύ ώρα να φτάσω στο φανάρι της συμβολής των οδών Σωρού και Κηφισίας, αντικρίζω την τριτοκοσμική εικόνα του υπαίθριου πάρκινγκ που είχε μετατραπεί σε λίμνη. Ο κόσμος κοιτά αποσβολωμένος, ένα πυροσβεστικό όχημα και ευάριθμοι ηρωικοί πυροσβέστες επιχειρούν απάντληση υδάτων. Ενας τροχονόμος, που μάλλον είχε φτάσει πριν από λίγη ώρα, έκανε νόημα στα οχήματα να προχωρήσουν για να αποσυμφορηθεί η κάθετη οδός της Σωρού. Στρίβω αριστερά στην Κηφισίας και παίρνω βαθιά ανάσα, λες και είχα ξεφύγει από ζούγκλα. Και όμως βρισκόμουν μόλις λίγα μέτρα πιο μέσα από μία από τις μεγαλύτερες λεωφόρους της πρωτεύουσας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή