Οριστικό τέλος στις ελπίδες για QE, waiver από Ντράγκι

Οριστικό τέλος στις ελπίδες για QE, waiver από Ντράγκι

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικό και επίσημο τέλος στις όποιες ελπίδες για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και για τη διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (waiver) έβαλε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το QE, καθώς γι’ αυτό χρειάζεται το waiver. Το waiver για τα ελληνικά ομόλογα λήγει μετά το τέλος του προγράμματος». Αξίζει να σημειώσουμε πως στις αρχές του μήνα τα σχόλια του κ. Ντράγκι σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου είχαν οδηγήσει κάποιους διεθνείς οίκους (π.χ. HSBC) να εκτιμήσουν ότι υπάρχει ένα περιθώριο ένταξης της Ελλάδας στο QE, ωστόσο, το Eurogroup λίγες μέρες αργότερα, διά στόματος Μπενουά Κερέ, έσβησε τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί, με αφορμή τη μονομερή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, η οποία και άλλαξε το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. και έτσι έκανε «βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Εκπρόσωποι της ΕΚΤ, πάντως, έχουν επανειλημμένως τονίσει στο παρελθόν ότι το waiver θα παρέμενε μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση επέλεγε την πιστοληπτική γραμμή μετά τη λήξη του προγράμματος και όχι την οδό της ενισχυμένης εποπτείας. Οπως τόνισε και η Credit Suisse, η επιλογή της ενισχυμένης εποπτείας έχει κάποια βασικά μειονεκτήματα, με ένα από αυτά να είναι η απώλεια του waiver, το οποίο εάν διατηρούνταν θα έδινε μια επιπλέον ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα, πάντως, με τη Standard and Poor’s, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση αυτή των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι σχετικά μικρή, περίπου 4 δισ. ευρώ, δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα από την απώλεια του waiver.

Ο Μάριο Ντράγκι παράλληλα χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την αλληλεγγύη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στο τραγικό δράμα, όπως είπε, που βιώνει η χώρα με τις δασικές πυρκαγιές.

Στην πρόοδο της Ελλάδας στο δημοσιονομικό μέτωπο αναφέρθηκε και η Moody’s σε νέα της ανάλυση. Οπως σημείωσε, το πιστωτικό προφίλ της χώρας στηρίζεται από την ουσιαστική ελάφρυνση χρέους η οποία διασφαλίζει πως οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους θα είναι διαχειρίσιμες τα επόμενα δέκα χρόνια. Στο πλαίσιο της ελάφρυνσης χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τη στενή εποπτεία των πιστωτών της Ευρωζώνης, κάτι που είναι πιστωτικά θετικό, καθώς θα διασφαλίσει πως οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody’s, το βουνό του ελληνικού χρέους (180% του ΑΕΠ) που είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών που καλύπτει, θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2019 και μετά, αλλά θα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα για δεκαετίες.

Η Moody’s, πάντως, τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρότερες επενδύσεις για να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ένα βασικό ευάλωτο σημείο. Οι συστημικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες, με χαμηλή ποιότητα στοιχείων ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο ποσοστό κεφαλαίου χαμηλότερης ποιότητας με τη μορφή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, ενώ θα πρέπει να επιταχύνουν την πώληση μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή