Εξαγωγείς: Αυξημένες οι προσδοκίες το α΄εξάμηνο

Εξαγωγείς: Αυξημένες οι προσδοκίες το α΄εξάμηνο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές παραμένουν οι προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων για το πρώτο εξάμηνο του 2018, όπως και στο προηγούμενο, αποτυπώνουν ωστόσο προβληματισμό σε σχέση με τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Οι Ελληνες εξαγωγείς, στη σχετική μελέτη που καταρτίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), διατύπωσαν για άλλο ένα εξάμηνο τις αισιόδοξες προβλέψεις τους για τις εγχώριες και διεθνείς συνθήκες με αποτέλεσμα την άνοδο του δείκτη Trade Confidence Index (TCI) στις 126,25 μονάδες έναντι 125,75 μονάδων του β΄ εξαμήνου 2017. Σε σχέση με τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, το 57% των ερωτηθέντων αναμένει σταθερότητα, ενώ το 27% εκτιμά ότι θα βελτιωθούν.

Ενα ποσοστό 16% αναμένει επιδείνωση, εκτίμηση που στηρίζουν κυρίως στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Η εικόνα διαφοροποιείται σχετικά με τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, καθώς το 35% των ερωτηθέντων απάντησε πως αναμένει επιδείνωση, ενώ το 45% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή στις οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο στο α΄ εξάμηνο του 2018. Αντίστοιχα, μόλις 20% είναι το ποσοστό των εξαγωγέων που αναμένουν βελτίωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών.

Η αισιοδοξία σχετικά με τις εγχώριες πωλήσεις συνεχίστηκε και το α΄ εξάμηνο 2018, καθώς το 57% του δείγματος αναμένει αύξηση και το 36% σταθερότητα. Οσον αφορά τις εξαγωγές, οι θετικές εκτιμήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια ποσοστά με το β΄ εξάμηνο 2017, καθώς το 64% προσδοκά αύξηση των εξαγωγών, το 31% σταθερότητα και μόλις το 5% μείωση των εξαγωγών.

Το 80%, τέλος, των εξαγωγέων εκτίμησε ότι η επιχείρησή τους δεν θα επηρεαστεί από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή