Κυρώσεις στην Τουρκία απειλεί να επιβάλει ο Τραμπ

Κυρώσεις στην Τουρκία απειλεί να επιβάλει ο Τραμπ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με εκτεταμένες κυρώσεις απειλεί την Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον. Ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του, ο Τραμπ τουίταρε από το Air Force One ότι «ο Μπράνσον υποφέρει σοβαρά. Αυτός ο αθώος άνθρωπος της πίστης πρέπει αμέσως να αποφυλακιστεί!». «Δεν θα ανεχθούμε απειλές από οποιονδήποτε. Το κράτος δικαίου είναι για όλους, χωρίς εξαίρεση», απάντησε η Αγκυρα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε προειδοποιήσει την Αγκυρα πως αν δεν αναλάβει αμέσως δράση για την αποφυλάκιση του Μπράνσον, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν σημαντικές κυρώσεις στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως ο Μπράνσον τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό την Τετάρτη, ύστερα από ενάμιση χρόνο στη φυλακή, εξαιτίας προβλημάτων με την υγεία του.

Στο μεταξύ, η μπάλα που δώρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι, κίνησε σε πολλούς τις υπόνοιες μήπως στην μπάλα αυτή είχε τοποθετηθεί κοριός. Μάλιστα, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ έφθασε στο σημείο να γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter: «Θα έλεγχα την μπάλα ποδοσφαίρου για να διαπιστώσω αν έχει συσκευή υποκλοπής και δεν θα την άφηνα ποτέ να μπει στον Λευκό Οίκο». Ωστόσο, οι υπόνοιες αυτές αποδείχθηκαν εντελώς λανθασμένες, καθώς πάνω στην μπάλα ποδοσφαίρου αναγράφεται ότι περιέχει ένα τσιπ με μια μικροσκοπική κεραία που μεταδίδει σήμα σε τηλέφωνα που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση.

Την ίδια στιγμή μαίνεται ο πόλεμος του Αμερικανού προέδρου με το CNN. Το κανάλι κατήγγειλε την Τετάρτη ότι μια δημοσιογράφος του στον Λευκό Οίκο, η Κέιτλιν Κόλινς, αποκλείστηκε από την κάλυψη της συνέντευξης Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επειδή υπέβαλε στον Αμερικανό πρόεδρο «ανάρμοστες» ερωτήσεις. Στο Οβάλ Γραφείο η Κόλινς υπέβαλε, παρουσία του Γιούνκερ, κάποιες ερωτήσεις στον Τραμπ χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τον Πούτιν και την ηχογράφηση από τον Μάικλ Κόεν, τον πρώην δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου, της συνομιλίας τους για την εξαγορά της πρώην playmate Κάρεν Μακ Ντούγκαλ. Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, δύο στενοί συνεργάτες του Τραμπ, μεταξύ των οποίων η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, δήλωσαν κατόπιν στην Κόλινς ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη στην κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν, που ήταν προγραμματισμένη για τη συνέχεια στον Κήπο των Ρόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή