Η Ισπανία, νέα πύλη εισόδου μεταναστών

Η Ισπανία, νέα πύλη εισόδου μεταναστών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΟΥΤΑ. Περίπου 800 Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν, χθες, να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω του ισπανικού θυλάκου Θέουτα, που βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική, υπερπηδώντας και κόβοντας τον διπλό φράχτη ύψους 7 μέτρων με τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, στη μαζικότερη εφόρμηση από τις αρχές του 2017. Περίπου 600 το κατόρθωσαν, ενώ σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, 132 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, η μεταναστευτική πίεση στις πέντε μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο) έχει μειωθεί στο μισό φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (53.269 αφίξεις ώς τις 22 Ιουλίου 2018, αντί 110.603 την ίδια περίοδο πέρυσι). Η μείωση αυτή δεν έχει γίνει αισθητή στην Ισπανία, η οποία πλέον έχει περάσει στην πρώτη θέση των αφίξεων, με δεύτερη την Ιταλία και τρίτη την Ελλάδα. Οι αφρικανικές ακτές βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Ισπανία, παρ’ όλα αυτά, οι διασχίσεις με κατεύθυνση την Ισπανία έχουν κοστίσει τη ζωή, φέτος, σε 294 ανθρώπους, σχεδόν διπλάσιους απ’ ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2018, οι αφίξεις στην Ισπανία ήταν κατά μέσον όρο 51 ημερησίως, ενώ από τις 31 Μαΐου κυμαίνονται στις 220 ημερησίως. Στα νούμερα αυτά περιλαμβάνονται οι περίπου 600 επιβαίνοντες του πλοίου «Aquarius», το οποίο είχε γίνει δεκτό από την Ισπανία έπειτα από πολυήμερη περιπλάνηση στη Μεσόγειο, εξαιτίας της άρνησης των ιταλικών αρχών. Οι Αρχές της Ανδαλουσίας προχώρησαν, χθες, σε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να εξευρεθούν χώροι φιλοξενίας, ενώ η σοσιαλίστρια κυβερνήτης της επαρχίας κατηγόρησε την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση ότι δεν είχε μεριμνήσει για την κατασκευή κέντρων υποδοχής.

Στο Μαρόκο, γύρω από τους ισπανικούς θυλάκους Θέουτα και Μελίγια, συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν μήνες ή χρόνια για την κατάλληλη ευκαιρία να εισέλθουν στην Ισπανία.

Η χθεσινή εφόρμηση ξεκίνησε στις 6 τα ξημερώματα με εργαλεία για το κόψιμο του συρματοπλέγματος, αλλά και βόμβες μολότοφ και ρίψεις μπουκαλιών με περιττώματα, αιφνιδιάζοντας τους Ισπανούς συνοριοφύλακες, οι οποίοι έκαναν λόγο για επίθεση ιδιαίτερης βιαιότητας. Επί τρεις ώρες οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να σταματήσουν την είσοδο, σε μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 αστυνομικών και 132 προσφύγων και μεταναστών, ενώ περίπου στις εννέα το πρωί, όλα είχαν κριθεί. Οι περίπου 600 που εισήλθαν στη Θέουτα φίλησαν το ισπανικό χώμα, ενώ κατευθύνθηκαν στο κέντρο υποδοχής. Για πολλούς, η παραμονή στην ευρωπαϊκή επικράτεια θα είναι βραχύβια, καθώς η μεγάλη πλειονότητα επαναπατρίζεται απευθείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή