«Ο σταυρός δεν είναι έμβλημα ομάδας»

«Ο σταυρός δεν είναι έμβλημα ομάδας»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Δύο πολύ διαφορετικές ερμηνείες του συμβόλου της χριστιανικής πίστης συγκρούονται αυτή την εποχή στην Ιταλία, με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να χρησιμοποιεί τον σταυρό ως εργαλείο για τον αποκλεισμό ανθρώπων και το Βατικανό να επιμένει πως ο σταυρός είναι σύμβολο αγάπης. Ο Σαλβίνι έχει καταθέσει νομοσχέδιο που τιμωρεί με πρόστιμο 1.000 ευρώ διαχειριστές δημόσιων χώρων (υπηρεσιών, σχολείων, λιμανιών, πανεπιστημίων) που δεν αναρτούν σε εμφανές σημείο το σύμβολο του σταυρού.

Η επιδίωξη του Σαλβίνι είναι να τονιστεί στους νεοεισερχόμενους ότι δεν ανήκουν στην Ιταλία εφόσον δεν είναι χριστιανοί – κάτι που αντιβαίνει στο οικουμενικό μήνυμα του χριστιανισμού, εξοργίζοντας συμβούλους του Πάπα Φραγκίσκου, όπως ο ιερέας και εκδότης του περιοδικού Civilta Catolica, Αντόνιο Σπάρνταρο. «Ο σταυρός δεν είναι το έμβλημα κάποιας ομάδας που επιδεικνύουμε για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε ο Σπάρνταρο. «Ο σταυρός φωνάζει “αγαπάτε τους εχθρούς σας και καλωσορίστε τους ξένους"».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος γεννήθηκε στην Αργεντινή από γονείς Ιταλούς μετανάστες, έχει λάβει σθεναρή στάση υπέρ της ανθρωπιστικής αντιμετώπισης προσφύγων και μεταναστών, ανοίγοντας εκκλησίες και εκκλησιαστικούς ξενώνες για τη φιλοξενία τους. Ενα άλλο καθολικό περιοδικό, το Famiglia Christiana, με εβδομαδιαία κυκλοφορία 250.000 φύλλων, έδειξε τη δυσφορία της Εκκλησίας απέναντι στον Σαλβίνι με έναν σαρκαστικό τίτλο που αναφέρεται στους μεσαιωνικούς εξορκισμούς. «Πίσω, Σαλβίνι», έγραψε στα λατινικά, «Πίσω, Σατανά».

«Είμαι ο τελευταίος των καλών χριστιανών, αλλά δεν νομίζω ότι μου αξίζει κάτι τέτοιο», διαμαρτυρήθηκε ο Σαλβίνι, ο οποίος όμως είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει τους Ρομά «παράσιτα», κάνοντας ένα ακόμη βήμα στη ρητορική αφαίρεση της ανθρώπινης ιδιότητας από ομάδες ανθρώπων που δεν είναι της αρεσκείας του.

«Κανείς άνθρωπος ποτέ δεν είναι παράσιτο», ήταν ο χθεσινός τίτλος της καθολικής εφημερίδας Avvenire, καθώς στην ιταλική πρωτεύουσα βρισκόταν σε εξέλιξη η διάλυση του καταυλισμού Ρομά με το όνομα Camping River. O καταυλισμός ήταν ένας από τους περίπου 100 «επίσημους» καταυλισμούς που βρίσκονται υπό την αιγίδα του δήμου της Ρώμης.

«Μας ξύπνησαν το πρωί και μας είπαν ότι τα κοντέινερ είναι ιδιοκτησία του δήμου και πρέπει να φύγουμε», είπε 25χρονη Ρομά που γεννήθηκε στο Κόσοβο αλλά ζει στην Ιταλία από την ηλικία των τριών μηνών. Δύο άλλοι επίσημοι καταυλισμοί σχεδιάζεται να διαλυθούν, ενώ ο δήμος της Ρώμης χορηγεί επίδομα 800 ευρώ για δύο χρόνια σε όποια οικογένεια ενοικιάσει διαμέρισμα στην πόλη. Ομως, περυσινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ανέφερε ότι οι Ρομά αποκλείονται συστηματικά όχι μόνον από ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και από κοινωνικές κατοικίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή