Ενα βήμα πριν από τον γκρεμό

Ενα βήμα πριν από τον γκρεμό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Ευρώπης. Και οι δύο, όμως, έκαναν ένα βήμα πίσω πριν πέσουν στον γκρεμό. Με λίγη τύχη, αυτή η ανακωχή θα μπορούσε να θέσει νέα μέτρα και σταθμά στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών. Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περιορίζει τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στους δύο γίγαντες της παγκόσμιας οικονομίας. Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα αρχίσουν τις συνομιλίες για να λύσουν τις εμπορικές τους διαφορές, με τον Λευκό Οίκο να δεσμεύεται ότι δεν θα εφαρμόσει δασμολογικά μέτρα στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ. Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου έχει πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Το ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. αποδέχονται ότι είναι καλύτερο να συζητήσουν για τις εμπορικές τους διαφορές, αντί να καταφύγουν σε έναν φαύλο κύκλο δασμών και αντιποίνων, επιβεβαιώνει το βασικό μας σενάριο. Παρά τον πόλεμο ανακοινώσεων τους προηγούμενους μήνες, οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν νέους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. Αντ’ αυτού, οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών του Ατλαντικού, οι οποίες προκλήθηκαν από τον προστατευτισμό του Λευκού Οίκου, είτε θα αποκλιμακωθούν πολύ γρήγορα (υπάρχουν 25% πιθανότητες) είτε θα οδηγήσουν σε σοβαρές διαπραγματεύσεις (υπάρχουν 55% πιθανότητες). Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, το κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη θα έχει αποκατασταθεί έως το φθινόπωρο. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατά περίπου 2% το δ΄ τρίμηνο του 2018.

Ο κ. Γιούνκερ συμφώνησε με τον κ. Τραμπ ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα πρέπει να επιδιώξουν να βρουν κοινή λύση στα εξής καίρια ζητήματα: από κοινού να μην επιβάλουν δασμούς σε βιομηχανικά προϊόντα, να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και να επεκτείνουν το εμπόριο στις υπηρεσίες. Ενώ η Ε.Ε. δεσμεύθηκε ότι θα αυξήσει τις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν πως θα επαναξιολογήσουν τους δασμούς που επέβαλαν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε. Εν συνεχεία, η Ε.Ε. θα καταργήσει τους δασμούς που επέβαλε ως αντίποινα σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Ο κ. Τραμπ δεν φημίζεται για τη συνέπειά του. Είναι πολύ πιθανόν να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Παραμένει ισχυρός ο κίνδυνος να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. Οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες. Ωστόσο η απειλή ενός εμπορικού πολέμου δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν προηγουμένως (υπάρχουν 20% πιθανότητες). Οι αντιδράσεις του αμερικανικού Κογκρέσου στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε., σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις των αντιποίνων Κίνας και Ευρώπης στις αμερικανικές εξαγωγές, άσκησαν πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο.

Κάθε προοπτική συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. δεν θα είναι ίσης αξίας και σημασίας με τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, τη γνωστή και ως ΤΤΙΡ, από την οποία αποσύρθηκε ο κ. Τραμπ μόλις ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα. Σε κάθε περίπτωση, μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού είναι προτιμότερη από την αβεβαιότητα που πλήττει τις οικονομίες στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Η προώθηση μεταρρυθμίσεων στον ΠΟΕ μπορεί να αποτρέψει την Κίνα να καταφεύγει σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Αν ο κ. Τραμπ υιοθετήσει την άποψη της Ε.Ε. ότι η Κίνα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του ΠΟΕ, τότε τα οφέλη θα είναι πολλά για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.

* Επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή