Εικαστική έκθεση στο Επταπύργιο για την πρωταρχική αξία της δημοκρατίας

Εικαστική έκθεση στο Επταπύργιο για την πρωταρχική αξία της δημοκρατίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ομαδική εικαστική έκθεση «Δημοκρατία» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις πρώην φυλακές του Επταπυργίου. Τα έργα της «Δημοκρατίας» στοχεύουν να συγκροτήσουν μια ενιαία και εκτεταμένη εικαστική εγκατάσταση –μεστή σε περιεχόμενο, πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες–, μια πολυεπίπεδη σύνθεση εικόνων, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στο μήνυμά τους. Οι εικαστικοί της έκθεσης εκκινούν από μια κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, που σηματοδοτεί το τέλος μιας σκοτεινής, ανελεύθερης και βίαιης περιόδου (εκείνης της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών) και την απαρχή μιας καινούργιας εποχής με την ανάδυση νέων πολιτικών, κοινωνικών και ιστορικών πραγματικοτήτων. Στον φορτισμένο και υποβλητικό χώρο του Επταπυργίου, γνωστό τόπο φυλάκισης και μαρτυρίου για δεκάδες πολίτες αριστερών και δημοκρατικών πεποιθήσεων στα χρόνια της χούντας, οι δημιουργοί επικεντρώνονται στις έννοιες της ιστορίας, της μνήμης και του χρόνου.

Προτάσσουν την ετοιμότητα και τη θέση, την αντίσταση και την ενεργό παρέμβαση του σύγχρονου εικαστικού απέναντι στις προκλήσεις της εποχής του, επιχειρούν να ορίσουν, εκ νέου, την πρωταρχική αξία της δημοκρατίας, το νόημα της κρισιμότητας στη σημερινή συγκυρία του τέλους του αφηγήματος της μεταπολίτευσης, της μετάβασης και της αστάθειας, της έκπτωσης των ιδεολογιών και της εμφάνισης φασιστικών μορφωμάτων. Το Επταπύργιο, γνωστό και ως Γεντί Κουλέ, αποτελείται από βυζαντινά και νεότερα κτίσματα, προσθήκες κυρίως των φυλακών που χτίστηκαν εντός και εκτός του φρουρίου. Το κτίριο λειτούργησε ως φυλακή της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1890 και έτσι ισοπεδώθηκαν τα εσωτερικά του κτίσματα. Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν και το κτίριο αποδόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Μανώλης Γιανναδάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Διβάρης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Ζουρούδης, Αντιγόνη Καββαθά, Χρήστος Κούντουρας, Θοδωρής Λάλος, Θωμάς Λιούτας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Πάνος Ματθαίου, Δημήτρης Μεράντζας, Αλεξία Ξαφοπούλου, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ελένη Παυλοπούλου, Νατάσσα Πουλαντζά, Ξενής Σαχίνης, Δήμητρα Σιατερλή, Στέργιος Στάμος, Νικόλας Σφήκας, Βίκυ Τσαλαματά, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Κώστας Χριστόπουλος, Ελλη Χρυσίδου.

​​ «Δημοκρατία», έως 30 Σεπτεμβρίου, από 8 π.μ., είσοδος ελεύθερη, Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή