Αγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

Αγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση επικρατεί πέντε ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική ως προς τον αριθμό των αγνοουμένων, την ίδια ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, φτάνοντας ήδη τους 87, και οι τραυματίες που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομεία είναι 48, εκ των οποίων 9 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έγιναν νεκροτομές σε 86 σορούς που είχαν προσκομιστεί εκεί, και συνεχίζεται η εξέταση οστών για διερεύνηση περισσότερων ατόμων, αφού όλα τα οστά που εντοπίστηκαν δεν ανήκουν απαραίτητα στην ίδια σορό. Από τις 86 σορούς είχαν αναγνωριστεί οι 25, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν αταυτοποίητες με ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται σε αυτές και αγνοούμενοι.

Ως προς τους αγνοουμένους, η σχετική ενημέρωση είναι ελλιπής με την καθ’ ύλην αρμόδια για τον συντονισμό Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες. Η σύγχυση που έχει προκύψει, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να παραμένει άγνωστος, είναι πολυπαραγοντική.

Διπλές καταγραφές

Οπως εξηγούν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, το πρώτο 48ωρο καταρτίστηκαν διάφοροι κατάλογοι με αγνοούμενους, με αποτέλεσμα οι καταγραφές για τα ίδια πρόσωπα να είναι διπλές και τριπλές, ενώ δεν υπήρχε σωστή πληροφόρηση για το πού θα πρέπει να απευθυνθούν οι συγγενείς τους, με συνέπεια κάποιοι να καλούν την αστυνομία η οποία ξεκινούσε επιτόπου ανεξάρτητες έρευνες για τον εντοπισμό τους. Αρμόδια για τη δήλωση αγνοουμένου είναι η Πυροσβεστική.

Παράλληλα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, η πλειονότητα των σορών δεν έχει αναγνωριστεί, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους αγνοουμένους να είναι νεκροί, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι μπορεί να έχουν εντοπιστεί από τους συγγενείς τους, αλλά να μην το έχουν δηλώσει.

Χθες, επίσης, ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Νίκος Καρακούκης έδωσε διευκρινίσεις για τη διαφορά μεταξύ των αριθμών των νεκρών που δηλώνονται από τους ιατροδικαστές και την Πυροσβεστική. Οπως είπε, αυτό οφείλεται στο ότι υπήρχαν οστά που αντιστοιχούν σε τρία θύματα και προφανώς η Πυροσβεστική δεν μπορούσε να έχει κάνει ιατροδικαστική έρευνα για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή