Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη

Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τριήμερο πένθος πέρασε και μαζί η περίοδος «χάριτος» για τις κυβερνητικές ευθύνες. Του λόγου το αληθές κατέστησε σαφές χθες, και μάλιστα σε κάθε τόνο, η Φώφη Γεννηματά, καθώς με συνέντευξή της αναφέρθηκε στις «πολιτικές ευθύνες» της πρωτοφανούς τραγωδίας. «Ο ελληνικός λαός θέλει να μάθει το γιατί. Γιατί υπήρξε τέτοιας έκτασης καταστροφή» ήταν η χαρακτηριστική φράση της, με την οποία έδωσε, μιλώντας στον ΑNT1, το στίγμα του τρόπου που θα κινηθεί το Κίνημα Αλλαγής από δω και στο εξής.

H πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ασκώντας αρχικά κριτική για τη μη αξιοποίηση του «δυναμικού κινήματος αλληλεγγύης», πέρασε στις «εγκληματικές», όπως τις χαρακτήρισε, ευθύνες της κυβέρνησης. Υπογραμμίζοντας πως η συζήτηση γύρω από τις αιτίες που οδήγησαν στη βιβλική καταστροφή και στην απώλεια τόσων ανθρωπίνων ζωών πρέπει να γίνει «γιατί είναι υποχρέωση όλων μας απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν», έθεσε κάποια πρώτα και βασικά ερωτήματα «τα οποία περιμένουν απαντήσεις».

Στον πυρήνα της κριτικής της, βρέθηκε το ζήτημα της μη έγκαιρης εφαρμογής ενός οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης της περιοχής, που ήταν και από τις βασικές αιτίες που κόστισαν τις ανθρώπινες ζωές. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στις θεωρίες περί εμπρησμού, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί «να αποποιηθεί τις ευθύνες της».

Σημειώνοντας πως το Κίνημα Αλλαγής δεν θα αφήσει τους κυβερνώντες «να βρουν άλλοθι σε συνωμοσίες και ασύμμετρες απειλές», έκανε λόγο τελικά «για ασύμμετρες ευθύνες» που δεν έχουν αποδοθεί. «Μιλούν για ενδείξεις εμπρησμού. Τι εννοούν; Είμαστε ανοχύρωτη χώρα. Ο υπεύθυνος για την Προστασία του Πολίτη λέει δημόσια πως όποιος θέλει μπορεί να κάψει τη χώρα» ανέφερε, προσθέτοντας πως υπάρχει μία επανάληψη «των λογικών της Νέας Δημοκρατίας το 2007 περί “στρατηγού ανέμου”». Στη Χαρ. Τρικούπη η απόφαση να φθάσει η αναζήτηση ευθυνών μέχρι το τέρμα, είναι ειλημμένη. Αυτό δεν σημαίνει, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ότι θα «κάνουν τον εισαγγελέα», αλλά «οι πολιτικές ευθύνες θα αναδεικνύονται με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο».

Φάνηκε άλλωστε και από τη σφοδρότητα με την οποία άσκησε κριτική το ΚΙΝΑΛ στους κ. Τζανακόπουλο και Τόσκα για τη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης. Με σκληρές εκφράσεις όπως «ντροπή να αισθάνονται όλοι υπερήφανοι μετά τόσους θανάτους», δόθηκε το στίγμα πως από εδώ και στο εξής «τίποτα δεν θα πέσει κάτω». Ενδεικτικό αυτής της διάθεσης είναι πως η κ. Γεννηματά, στην ίδια συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, κλείνοντας, κλιμάκωσε το επίπεδο της αντιπολίτευσης, ζητώντας εκ νέου εκλογές, κάτι που μαρτυρά και το τι μέλλει γενέσθαι σε πολιτικό επίπεδο. Τα ανωτέρω ουδόλως αλλάξαν από την ανάληψη της ευθύνης από τον πρωθυπουργό στο χθεσινό, έκτακτο, υπουργικό συμβούλιο.

Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ υπήρξε σφοδρή. Μιλώντας για «επανάληψη επικοινωνιακού σόου» από πλευράς του κ. Τσίπρα, η Χαρ. Τρικούπη υπογραμμίζει πως «όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού». Η ανακοίνωση καταλήγει πως «η παραίτηση είναι μονόδρομος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή