«Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης» στο Μονοδένδρι για ένα χρόνο

«Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης» στο Μονοδένδρι για ένα χρόνο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 18 Δεκεμβρίου 1954, ο Γιώργος Σεφέρης, ταξιδεύοντας προς την αρχαία Φοινίκη, σημείωνε στο ημερολόγιό του: «Σταματήσαμε λίγο πιο κάτω από το Amshit και κοιτάξαμε τον ήλιο να βουλιάζει στην ήσυχη θάλασσα της Φοινίκης. Μα γιατί κάποτε βλέπει κανείς τα πράγματα καθαρά – θέλω να πω όπως όταν η φωτογραφική μηχανή είναι σωστά κανονισμένη;».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα για την έκθεση φωτογραφίας «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης», ο διευθυντής του Μορφωτικού Iδρύματος Εθνικής Τραπέζης Διονύσης Καψάλης, μια έκθεση την οποία ο ίδιος επιμελείται. Αλλωστε, το Φωτογραφικό Αρχείο Γιώργου Σεφέρη, χάρη στη δωρεά της Μαρώς Σεφέρη και της Αννας Λόντου, απόκειται πλέον ολόκληρο στο ΜΙΕΤ. Το αρχείο περιέχει πάνω από δυόμισι χιλιάδες αρνητικά φωτογραφιών που έβγαλε ο Σεφέρης από το 1920, όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο Παρίσι ώς τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, το 1971. Συνεπώς πρόκειται για μισόν αιώνα φωτογραφίες, ένα υλικό άψογα οργανωμένο που περιλαμβάνει ιδιόχειρες σημειώσεις του ποιητή και υπομνηματισμό.

«Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης» στο Μονοδένδρι για ένα χρόνο-1

Πορτρέτο του ποιητή, στα Γέρασα, Οκτώβριος 1953.

Η συγκεκριμένη έκθεση, πάντως, δεν αποσκοπεί να αφηγηθεί τη ζωή του Γιώργου Σεφέρη, ούτε να «εικονογραφήσει» τον βίο και την ποίησή του. Στην πραγματικότητα μας βοηθά να διαπιστώσουμε την ικανότητά του να εμβαθύνει στα πράγματα ώστε να δει καθαρά ό,τι συνέβαινε γύρω του, ακόμη κι όταν χρησιμοποιούσε ένα διαφορετικό λεξιλόγιο από εκείνο του διανοούμενου. Η προσπάθειά του να συλλάβει μέσω του φωτογραφικού φακού τον κόσμο είναι ανάλογη με την επιθυμία του να «μιλήσει απλά» μέσω της ποίησής του, όπως ο ίδιος είχε γράψει.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στην Πάτρα και την Αθήνα, θα φιλοξενείται στο Μονοδένδρι για έναν ολόκληρο χρόνο. Οι «εικόνες του Σεφέρη», όπως ονομάζει ο επιμελητής της έκθεσης τις 84 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, διαθέτουν την οξεία ματιά που χαρακτηρίζει τη δοκιμιακή γραφή του, αλλά ταυτόχρονα την ευαισθησία, την ανθρωπιά και την πραότητα των ταξιδιωτικών του γραπτών. Το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο χάρη στο έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία και την ποιότητα των δράσεών του, έχει μέχρι τώρα πολλές επιτυχίες, και η φιλοξενία της συγκεκριμένης έκθεσης προστίθεται στο ενεργητικό του.

​​Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο

Μονοδενδρίου, «Ο φωτογράφος

Γιώργος Σεφέρης. 7/18 – 7/19.

Καθημερινά 9 π.μ. – 4 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή