Βρέθηκε κεφάλαιο της αυτοβιογραφίας του Μάλκολμ Χ

Βρέθηκε κεφάλαιο της αυτοβιογραφίας του Μάλκολμ Χ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί δεκαετίες παρέμενε αναπάντητο ένα ερώτημα σχετικά με το βιβλίο «Η αυτοβιογραφία του Μάλκολμ Χ». Τι συνέβη στα χαμένα κεφάλαιά του, που ενδεχομένως να περιελάμβαναν κάποιες από τις πιο εκρηκτικές και ενδιαφέρουσες σκέψεις του Αφροαμερικανού ακτιβιστή, o oποίος δολοφονήθηκε το 1965; Η απάντηση ήρθε την Πέμπτη, όταν ένα αδημοσίευτο χειρόγραφο ενός κεφαλαίου που φέρει τον τίτλο «Ο Νέγρος» πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Guernsey’s στο Μανχάταν έναντι επτά χιλιάδων δολαρίων. Αγοραστής ήταν το Κέντρο Ερευνας στον Αφροαμερικανικό Πολιτισμό Σόμπουργκ της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, το οποίο εδρεύει στο Χάρλεμ.

Ο επικεφαλής του Σόμπουργκ, Κέβιν Γιανγκ, επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι αυτό το κεφάλαιο ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα χαμένα κεφάλαια της αυτοβιογραφίας του Μάλκολμ Χ. To Kέντρο Ερευνας απέκτησε και το προσχέδιο της αυτοβιογραφίας, αποτελούμενο από 241 σελίδες, έναντι άγνωστου ποσού.

Το χειρόγραφο της αυτοβιογραφίας ανήκε επί χρόνια στον Γκρέγκορι Ριντ, έναν δικηγόρο της Ρόζα Παρκς η οποία αγόρασε τη συλλογή από την κληρονομιά του συγγραφέα Αλεξ Χάλεϊ. Το προσχέδιο ολόκληρου του βιβλίου έχει τεράστια αξία, πέρα από την ιστορική, για τις χειρόγραφες αναθεωρήσεις και τα σχόλια του Μάλκολμ Χ και του Χάλεϊ, όπως επισήμανε ο Γιανγκ σε τηλεφωνική του συνέντευξη μετά τη δημοπρασία.

Ο γραπτός διάλογός τους αποδεικνύει τον ακτιβισμό υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του μουσουλμάνου κληρικού, που κατέδειξε τη λευκή Αμερική γι’ αυτό που ο ίδιος έβλεπε ως εγκληματική συμπεριφορά κατά των Αφροαμερικανών. Οι πολέμιοί του και ανάμεσά τους η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον κατηγόρησαν για υποκίνηση σε ρατσισμό και βία. Ο ίδιος δολοφονήθηκε στο Χάρλεμ το 1965 από τρία μέλη του Εθνους του Ισλάμ, ενός ακραίου θρησκευτικού κινήματος, λίγο αφού είχε γυρίσει τις πλάτες του στην ομάδα.

Οι σημειώσεις πάνω στο χειρόγραφο «αποτελούν μία ευθεία διήγηση του ποιος είναι», τόνισε ο Γιανγκ και αναφέρθηκε στην εικόνα του ρατσιστικού καψίματος του σταυρού που του περιέγραφε η μητέρα του, όταν ο Μάλκολμ Χ ήταν παιδί. «Κι αυτό είναι που τον φέρνει στον κόσμο», επισημαίνει ο Γιανγκ.

Ωστόσο, καθώς ένα μυστήριο λύθηκε την Πέμπτη, ένα άλλο γεννήθηκε: ελεύθερα, άδετα τμήματα των έργων του Μάλκολμ Χ που βρίσκονταν στα σκαριά. Μήπως είναι και αυτά μέρη των περίφημων χαμένων κεφαλαίων της αυτοβιογραφίας του;

«Τα εξέτασα και δεν γνωρίζω τι είναι. Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί κανείς. Μοιάζουν σαν σε συγκεκριμένη στιγμή να είχαν συρραφεί ή να ήταν κομμένα και κολλημένα. Κάποια είναι ένα ημισέλιδο, ή απλώς κάποια κομμάτια χαρτί», λέει ο Γιανγκ. «Ο καλύτερος τρόπος για να τα περιγράψει κανείς είναι τα δει σαν λογοτεχνικά τεμάχια». Πιθανώς θα χρειαστούν χρόνια προτού αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτά τα κομμάτια χαρτιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή