Δίχως πυξίδα οι υποψήφιοι μεταπτυχιακών

Δίχως πυξίδα οι υποψήφιοι μεταπτυχιακών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «αέρα» είναι ο προγραμματισμός των αποφοίτων ΑΕΙ που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε, χθες, στη Βουλή ότι όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητας ποιο αντικείμενο σπουδών θα έχουν τα μεταπτυχιακά, ούτε και τις θέσεις που θα προσφέρουν.

Ειδικότερα, με βάση τον νόμο 4485/2017 η λειτουργία των υπαρχόντων μεταπτυχιακών ολοκληρώνεται τυπικά στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή 31 Ιουλίου. Τα πανεπιστήμια έπρεπε έως το τέλος Απριλίου να υποβάλουν στο υπουργείο Παιδείας προς έγκριση τις προτάσεις τους για όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα λειτουργήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο και θα έχουν δίδακτρα, τόσο τα νέα που θα ξεκινήσουν το 2018-2019 όσο και εκείνα που θα συνεχιστούν. Η διαδικασία αξιολόγησης των μεταπτυχιακών, κυρίως ως προς το ύψος των διδάκτρων τους ολοκληρώθηκε, όμως για τις προτάσεις που θα πάρουν το πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας απαιτείται να γίνει προκήρυξη με έκδοση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο, με πολλούς υποψηφίους να μη γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι για να κρίνουν σε ποιο μεταπτυχιακό θα γίνουν δεκτοί ή εάν θα φύγουν για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που οι προθεσμίες για τα ευρωπαϊκά ΑΕΙ ολοκληρώνονται.

Χθες, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα λειτουργούν όλα αυτά τα μεταπτυχιακά». Μάλιστα, διευκρίνισε –απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης (και δη στον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά)– ότι «έχουν αυξηθεί τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα επειδή έχουμε βάλει τον όρο να μην είναι πάνω από τρεις κατευθύνσεις. Και αυτό διότι τις πολλές κατευθύνσεις τις είχαν τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα. Είχαμε μεταπτυχιακά με δίδακτρα με 18 κατευθύνσεις. Αυτά “σπάσαμε”. Τα δωρεάν δεν είναι μεταπτυχιακά με πολλές κατευθύνσεις, αλλά με λίγες. Αρα, έχουμε αντικειμενικά την αύξηση των δωρεάν μεταπτυχιακών και έχουμε και τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα που πλέον είναι πιο χαμηλά και το 30% των φοιτητών, με τον νέο νόμο, δεν πληρώνει». Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου τα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα αυξήθηκαν από 211 πέρυσι σε 258 και εκείνα με δίδακτρα από 416 σε 665, ακριβώς επειδή κατευθύνσεις που υπάρχουν τώρα σε παλιά μεταπτυχιακά, αποτελούν πλέον αυτοτελή προγράμματα. Η ύπαρξη πολλών κατευθύνσεων σε ένα πρόγραμμα που έχει επισημανθεί ως στρέβλωση του προηγούμενου συστήματος, και ορθώς άλλαξε.

Για τα νέα τμήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Παν. Ιωαννίνων, τα οποία θα προέλθουν μετά την απορρόφηση των τοπικών ΤΕΙ από τα δύο πανεπιστήμια, ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι θα ιδρυθούν τον Οκτώβριο και η λειτουργία τους αρχίζει από το 2019 ή το 2020. Οσο για τους φοιτητές των ΤΕΙ, τα οποία θα μετεξελιχθούν σε πανεπιστημιακά, «θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών και μετά δηλώνουν αν θα πάρουν πτυχίο ΤΕΙ ή πανεπιστημίου, σύμφωνα με τους όρους που θα θέσει το κάθε τμήμα», όπως είπε ο υπουργός.

Τέλος, χθες ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με τη διοικούσα επιτροπή του νεοσύστατου Παν. Δυτικής Αττικής, από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Ο πρόεδρος της διοικούσας κ. Κώστας Μουτζούρης παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει για την ομαλή έναρξη της λειτουργίας του νέου ιδρύματος τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας των έξι πρώτων διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θεσμοθετήθηκαν με πρόσφατο νόμο, τον προσεχή Φεβρουάριο σε συντονισμό και με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή